Vlada odlazeća a istraživanje beleži rekordnih 60.7% stanovnika na Kosovu zadovoljno radom izvršne vlasti

undp
Rekordnih 60.7% stanovnika na Kosovu zadovoljno je radom izvršne vlasti, saopštio je UNDP kroz svoje redovno istraživanje merenja pulsa javnog mnjenja, i to je uvećanje za 46.3% u odnosu na novembar 2019. kada je to poverenje bilo na svega na 14.4%.

Rezultati 18. istraživanja „Puls javnosti“ iz marta i aprila, stižu u trenutku kada je već izvesno da se na Kosovu očekuje nova vlada u kojoj neće biti pobedničke stranke sa poslednjih izbora – Samoopredeljenja, niti Aljbina Kurtija kao kosovskog premijera.

Kurtiju 65% podrške, Osmani još više: 72%

Upravo u ovom izveštaju zadovoljstvo radom kosovskog premijera bilo je rekordnih 65.4% a radom Vjose Osmani kao predsednice skupštine, čak i više, sa 72.4%.

Poređenja radi, u novembru prošle godine, ovaj procenat bio je 20.7% ili, rezultat koji je zabeležen u maju prošle godine, kada je predsednik skupštine bio Kadri Veselji – 20.5%.

Istraživanje UNDP, sprovedeno je za mart – april, i obuhvatilo je 1.306 punoletnih ispitanika od kojih je 896 Albanaca, 210 Srba i 200 pripadnika drugih zajednica na Kosovu.

Anketa je zasnovana na uzorcima sa nasumičnom verovatnoćom uzimanim
u više faza. Uzorak je reprezentativan za domaćinstva na Kosovu.

Istraživanje beleži i povećanje demokratskog indeksa (ID) koji je trenutno na 1.53, što je takođe najveći indeks zabeležen od 2010, od kada UNDP sprovodi ova istraživanja.

Nezadovoljstvo političkim pravcem, nezaposlenost, siromaštvo, korupcija

Suprotno povećanju zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem na Kosovu. Više od polovine ispitanika, njih 62.8%, nezadovoljno je, odnosno veoma nezadovoljno političkim pravcem na Kosovu.

Smanjen je ekonomski indeks koji je pao sa 1.05 na 0.98, što ukazuje na to da je dve trećine Kosovaca zabrinuto za ekonomsko stanje na Kosovu.

Najveći problemi, prema mišljenju građana Kosova, kao i tokom ranijih istraživanja ipak ostaju isti: za 37.2% ispitanika to je nezaposlenost, zatim korupcija (23.5%) i siromaštvo (15.3%).

Ubedljiva većina ispitanika (78.8%) takođe tvrdi da je zadovoljna odgovorom javnih institucija tokom krize u vezi sa koronavirusom.

Približno isti procenat među nacionalnim zajednicama tvrdi da je koronavirus najviše uticao na ekonomski aspekt života, 65.7% Albanaca i Srba, te 74.5% pripadnika drugih zajednica na Kosovu.

Takođe, većina ispitanika iz svih etničkih zajednica potvrdila je da je pandemija negativno uticala na mentalno zdravlje.

Srbi nisu spremni na proteste, osećaj bezbednosti dvostruko niži nego kod Albanaca

Ukoliko bi se raspisali izbori u skorije vreme, 70.2% ispitanika zna za koju će stranku glasati, njih 46.7% izjasnilo se da može da utiče na promenu.

Ukupno 33,6 % Kosovaca spremno je da se pridruži političkom protestu, međutim, podaci podeljeni po etničkoj pripadnosti pokazuju da su Albanci spremniji da protestuju u odnosu na raspoloženost kod Srba i pripadnika drugih zajednica na Kosovu.

Štaviše, Srbi sa KiM-a su, prema ovom istraživanju, pokazali najmanje raspoloženje da se pobune za nešto. Konkretno, 34,7 odsto Albanaca spremno je da protestuje nasuprot 17,6% Srba i 24,5 % pripadnika drugih zajednica na Kosovu.

Kada je u pitanju lična bezbednost, zaključci pokazuju najveći stepen bezbednosti koji je ikada zabeležen u Pulsu javnosti sa rekordnih 86,3%. Građani su se izjasnili u martu i aprilu ove godine da se osećaju bezbedno na ulicama Kosova.

Razlike postoje među Srbima i Albancima i po ovom pitanju: 88,2% Albanaca i 81,2 % drugih zajednica na Kosovu oseća se bezbedno na ulicama, za razliku od 46,2 % Srba.

U izveštaju se međutim navodi da uprkos nižem stepenu bezbednosti o kom govore Srbi, podaci pokazuju „konzistentno povećanje od novembra 2019. godine (27,1%), maja 2019. godine (16,2%), novembra 2018. godine (10,4%) i maja 2018. godine (4,8%).

Ceo izveštaj možete pročitati ovde

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.