Samoopredeljenje pokrenulo peticiju, zahtevaju izbore

FOTO: Pokret Samoopredeljenje, Fejsbuk stranica, snimak sa ovonedeljnog protesta upozorenja

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Pokret Samoopredeljenje podneće zahtev za izbore, nakon odluke Ustavnog suda koji je dao pravo za dekret predsednika Hašima Tačija u kojem se daje mandat Avdulahu Hotija za premijera.

Sekretar Pokreta Samoopredeljenje, Vljora Hadžimehmedi i Ljiburn Aljiu (Vlora Haxhimehmedi i Liburn Aliu) održali su konferenciju za novinare na kojoj su, između ostalog, govorili o UNDP-ovom izveštaju koji je podržao USAID. Oni su ovaj izveštaj ocenili dobrim zbog toga što se u njemu iznosi zadovoljstvo premijerom i vladom koji su sada na vlasti.

„Danas smo videli izveštaj UNDP-a u kojem se navodi da je zadovoljstvo radom izvršne vlasti poraslo. Isti izveštaj pokazuje da je 65 posto građana zadovoljno radom premijera Kurtija. Iako je ovu vladu pogodila LDK, ona je nastavila da radi dobro. Odluka Suda utire put režimu u kojem glasanje građana postaje irelevantno. Pokrenućemo online peticiju da zahtevamo izbore“, rekla je Hadžimehmedi.

Ona je dodala da su „izbori rešenje za političku krizu, jedini izlaz iz krize“.

„Ne dozvoljavamo vladu bez izbora“, rekla je ona.

U međuvremenu, poslanik Ljiburn Aliu rekao je da je peticija „otpor“. Rekao je da će to biti prvi korak u zahtevu za nove izbore. „Peticija je otpor. Naše akcije će biti mirne i legitimnim sredstvima“, rekao je.

On nije isključio protest kao odgovor na odluku Ustavnog suda, ali je rekao da trenutno za tim „nema potrebe“.

Ustavni sud Kosova u četvrtak je presudio da je uredba predsednika Hašima Tačija o davanju Avdulahu Hotiju mandat za premijera, posle svrgavanja vlade Kurtija 25. marta, bila ustavna. Sam vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti u petak je odluku nazvao „neprihvatljivom“. S druge strane, LDK je upozorila da će čim bude dobila punu odluku Ustava zatražiti održavanje sednice za glasanje o vladi Hotija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.