Fon Kramon: Razmena teritorija između Kosova i Srbije neprihvatljiva

FOTO: Boell.de

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sve stranke moraju poštovati odluku Ustavnog suda, rekla je za Dojče vele nemačka poslanica Viola Fon Kramon (Viola von Cramon-Taubadel). Istovremeno, razmenu srpsko-kosovske teritorije smatra neprihvatljivom.

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da je dekret predsednika Hashima Tačija o mandatu Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mesto premijera u skladu sa Ustavom, nemačka poslanica i izveštač parlamentarne grupe „Zeleni / EFA“ za Kosovo, Viola fon Kramon-Tubadel, kazala je to u intervjuu za DV.

„Sve stranke moraju da poštuju odluku Ustavnog suda; ovo je sada najvažnija stvar i nema alternative. Tekst ustava nažalost ostavlja puno prostora za tumačenje, te tako razumem zašto su mnogi iritirani, ali poštuju to da „vladavina zakona takođe znači prihvatanje odluke suda, bilo da vam se ona sviđa ili ne“, rekla je.

„Sada je na Avdulahu Hotiju odgovornost da pronađe većinu u parlamentu i formira stabilnu vladu za Kosovo. Kao član Evropskog parlamenta mogu reći da oni koji žele promene u političkom pejzažu moraju da ga postignu preko glasačke kutije, a ne na ulicama. Na sledećim izborima nadamo se da će pobediti stranke koje će konačno ukinuti prostor za tumačenje ustava, koji politički akteri na Kosovu stalno koriste. Ljudi imaju pravo na koherentan ustav“.

Dalje je rekla da je teritorijalna razmena neprihvatljiva.

„Jedno od važnih neslaganja Kurtija i Tačija ima veze sa njihovim odnosom prema Srbiji. Prema izveštaju novinara istraživačke mreže BIRN, objavljenom na medijskom portalu Balkan Insight, kosovsko Ministarstvo za evropske integracije u 2019. (u tadašnjoj vladi je tu funkciju držao PDK) verovatno je platilo francuskoj PR agenciji da promoviše ideju razmene teritorija između Kosova i Srbije koja je sporna u inostranstvu. Mogu to ponoviti samo glasno i jasno: Razmena teritorija između Kosova i Srbije nije prihvatljivo rešenje! To nije ni rešenje. Takva stvar ne bi rešila nijedan od postojećih problema, ne bi donela veću stabilnost i ne bi bila u interesu većine građana. To bi čak postavilo veoma štetan presedan“, rekla je Fon Kramon.

Dodala je da ko god je za ovu ideju treba to javno da kaže.

„Što se tiče francuske konsultantske firme, mislim da je apsolutno neprihvatljivo skrivati se iza kompanije i trošiti taj javni novac. Svako u Srbiji ili na Kosovu ko misli da je razmena teritorija dobra ideja, treba to javno da kaže i lično se obaveže na nju. Nakon toga mogli bismo izneti mnogo argumenata zašto bi to destabiliziralo region, a ne bi donelo mir. Međutim, sa stanovišta EU, bilo bi zanimljivo saznati je li ta takozvana studija plaćena sredstvima EU. Da je to slučaj, bio bi to skandal. Mi ćemo to istražiti“, rekla je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.