Vlada Kosova usvojila zakonsku regulativu za priznavanje diploma mitrovičkog univerziteta

Vlada Kosova usvojila je danas zakonsku regulativu za priznanje diploma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na osnovu koje će izdavati sertifikate studentima ovog Univerziteta u slučaju apliciranja za posao u kosovskim institucijama. Ovo je, međutim, samo privremeno prelazna mera Vlade Kosova u iščekivanju integracije ovog univerziteta u kosovski sistem. 

"Vlada Kosova odobrila je regulativu o procedurama i kriterijumima za izdavanje sertifikata za građane Republike Kosovo koji imaju univerzitetske diplome Univerziteta u Severnoj Mitrovici," stoji u saopštenju iz Vlade Kosova o današnjoj sednici na kojoj je i odobrena regulativa. 

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Kosovska vlada je početkom aprila usvojila dokument o "Postupku prijavljivanja za radna mesta u institucijama Republike Kosovo za članove manjinskih zajednica koje imaju diplome izdate od strane Univerziteta u Severnoj Mitrovici".

Iako su neki kosovski mediji tada javili da će kosovska vlada priznati diplome srpskog državnog prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, za samu kosovsku vladu, to je, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira."

Cilj ovog dokumenta za kosovsku vladu jeste integracija Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u kosovski sistem visokog obrazovanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.