Tahiri: Srbija sprečila integraciju pripadnika civilne zaštite sa Severa

"Srbija je prekršila Briselski sporazum" i "sprečila pripadnike civilne zaštite da se integrišu u kosovski sistem", rekla je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopšteno je iz Kancelarije Premijera Kosova. Kako navode iz kosovske vlade, 378 pripadnika nekadašnje civilne zaštite sa Severa je juče zvanično trebalo da se integriše u kosovski sistem, ali se oni, kako dalje tvrde, nisu pojavili na ceremoniji potpisivanja ugovora o radu u Severnoj Mitrovici. KoSSev je u međuvremenu pitanja u vezi sa navodima Edite Tahiri poslao Kancelariji za Kosovo i Metohiju, iz koje je obećano da će nam odgovori sutra biti dostavljeni. 

"Ona (Edita Tahiri) je saopštila da je Kosovo ispunilo sve obaveze za integraciju, uključujući i proces verifikacije, zapošljavanja i izbora kandidata u skladu sa Zakonom o civilnoj službi Republike Kosova, i da je ceremonija potpisivanja ugovora trebalo da se održi 29. decembra 2015. godine u prostorijama Skupštine opštine Severna Mitrovica, u prisustvu EU/EULEX-a. Predstavnici Vlade, centralnih institucija su bili prisutni na ceremoniji, ali bivši pripadnici civilne zaštite su odbili da potpišu ugovore o zapošljavanju, oni se čak nisu ni pojavili na ceremoniji, po direktivi Beograda za odbijanje," navode iz Kancelarije Premijera Kosova. 

Iz kosovske vlade dodaju i da su kosovske vlasti juče navodno bile u kontaktu sa predstavnicima EU, kako bi se ostvario proces integracije, te da su predstavnici EU, kako tvrde, "konstantno pokušavali da kontaktiraju srpske vlasti", ali i "da je njihov trud bio uzaludan, jer srpski zvaničnici nisu odgovarali na pozive EU". 

"Ovakvo ponašanje Srbije nije iznenađujuće, jer je kršenje ovog sporazuma samo jedno od kršenja od strane Srbije. EU nas je takođe obavestila da su predhodno dobili potvrdu Srbije da će se sprovesti sporazum, ali, u stvarnosti nisu uspeli da ga sprovedu. Ministarka Tahiri je takođe istakla da je zvanično informisala Evropsku uniju o kršenju ovog sporazuma od strane Srbije," dodaje se u saopštenju. Sporazum o integraciji CZ potpisan je 26. marta, najverovatnije tzv. šatl diplomatijom, nakon dve godine razgovora. Tada je vest o postizanju sporazuma naišla na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo čak ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Sporazum je, takođe, tada donešen u senci posete visoke predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku, Federike Mogerini, prvo Prištini, a potom Beogradu.

Prvih 80 pripadnika civilne zaštite potpisalo je početkom jula ugovore o integraciji, da bi, zatim, još njih 25 bilo integrisano u Korektivnu službu Kosova.

Preostali pripadnici civilne zaštite, njih 378, to jest, njih 328, prema izveštaju kosovske vlade, trebalo je do kraja godine da bude zvanično integrisano u kosovske institucije, a 50 da počne da dobija plate iz kosovskog fonda za nepredviđene troškove.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.