Vlada Kosova potvrdila da će se Kosovu dodeliti telefonski kod 383 i da Austrija aplicira za kod

Kosovo će dobiti telefonski kod 383, za koji će u ime Kosova aplicirati Austrija, a deo dogovora je i privremena dozvola za novu telefonsku kompaniju na Kosovu, koja bi imala ograničen obim – ne radi se o novom operatoru telefonije, potvrđeno je danas iz kosovske vlade, posle jučerašnjih razgovora beogradske i prištinske delegacije u Briselu o telekomunikacijama i napisa prištinske štampe. Juče je, međutim, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je i učestvovao u ovim razgovorima, a kako prenosi Tanjug, saopštio da je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, "zamolila delegaciju Beograda" da Srbija "zatraži pozivni broj za tu geografsku oblast", ali i da "treba postići finalni dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije" koja će pružati usluge za fiksnu i mobilnu telefoniju na Severu Kosova, te da će do tada mobilnu mrežu na tom području obezbeđivati Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema. Tako su i ovog puta dve pregovaračke delegacije izašle sa kontradiktornim informacijama šta je juče dogovoreno u Briselu. 

"U tom kontekstu bilo je govora o nekim važnim pitanjima i dogovorili smo se da se ubrza ovaj proces određivanjem rokova za obaveze svake strane u ovom procesu. U tom kontekstu, Kosovo će primiti međunarodni telefonski kod 383 od ITU, dok će aplikaciju u ime Republike Kosovo podneti Austrija," izjavila je Tahiri, navodi se u saopštenju kosovske vlade i dodaje da je dodeljivanje telefonskog koda Kosovu "od velikog značaja, jer će Kosovo imati jedinstven kod za zemlju, za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova".

Ona je, takođe, objasnila da je dogovoreno da će "operatori dve zemlje da sarađuju u cilju smanjenja tarifa rominga za građane" i da će "Kosovo da se uključi u regionalnu inicijativu za roming."

Deo dogovora "privremena dozvola za novu telefonsku kompaniju na Kosovu" sa "ograničenim obimom" i "gašenje ilegalnih operatora"

"Ministarka Tahiri je dalje rekla da je deo dogovora privremena dozvola za novu telefonsku kompaniju na Kosovu koja bi imala ograničen obim. Ne radi se o novom operatoru telefonije, jer će on funkcionisati na Kosovu kroz međunarodne tenderske procedure. Uz konačan dogovor, očekuje se da će ovaj plan implementacije biti zaključen na sledećem sastanku kada će biti ugašeni ilegalni operatori koji su delovali na Kosovu u oblasti telekomunikacija," navodi se takođe u saopštenju kosovske vlade. 

Tahiri je rekla i da je dogovoreno to da se tokom ovog meseca ponovo održi sastanak u Briselu kako bi se "precizirao svaki detalj plana implementacije u vezi sa telekomunikacijama", a nakon čega će plan biti dostavljen na usvajanje "premijerima dve zemlje" i visoke predstavnike Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, koji će uskoro biti održan.

Đurić: Postignut napredak, ali mnoge detalje tek treba rešiti; "treba postići finalni dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije"; Tahiri zamolila da Srbija zatraži pozivni broj za Kosovo

Sa druge strane, Marko Đurić je, sinoć, nakon jučerašnjih razgovora izjavio da je "postignut napredak o problemu telekomunikacija, ali da mnoge detalje tek treba rešiti," da "treba postići finalni dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije", ali i da je Tahiri zamolila da Srbija zatraži pozivni broj za Kosovo, preneo je Tanjug.

"Razgovori su išli dobro o svim pitanjima koja se ne dotiču pitanja imovine i statusa Kosova, a nešto teže kad god bi se pokrenule te teme," rekao je Đurić novinarima posle razgovora sa delegacijom Prištine, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade, Edita Tahiri. 

"Đurić je kazao da treba postići finalni dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije koja će pružati usluge kako za fiksnu, tako i za mobilnu telefoniju na Severu Kosova, a da dotad mobilnu mrežu na tom području obezbeđuju Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema," dodaje Tanjug. 

"Predstoji još jedna runda razgovora dok se ne postigne konačni dogovor, a za to je pre svega potrebno obezbediti nesmetan rad Telekoma," kazao je takođe Đurić i dodao da telefonski razgovori između gradova na Kosovu i gradova u centralnoj Srbiji "treba da se naplaćuju kao međugradski, a ne međunarodni, i pritom birati međugradski, a ne međunarodni pozivni brojevi". 

"Kada je reč o međunarodnom broju za Kosovo, na kome je prištinska strana insistirala, Đurić je izjavio da je Tahiri zamolila delegaciju Beograda da Srbija od nadležnog međunarodnog tela zatraži pozivni broj za tu geografsku oblast," navodi takođe Tanjug.

"U ovoj fazi mi o tome ne možemo da razgovaramo dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbije biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na celoj teritoriji KiM-a," istakao je on, objašnjavajući da je juče "pre svega utvrđen redosled poteza, a da će na sledećem sastanku, koji će se održati uskoro, biti utanačeni detalji."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.