Antigva i Barbuda priznale Kosovo

Antigva i Barbuda je priznale Kosovo, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova,. Kosovo je, tako posle nešto više od 10 meseci, dobilo novo, 108. priznanje, od zemlje članice UN-a. Današnjem priznanju kosovske nezavisnosti prethodilo je priznanje Togoa, početkom jula prošle godine, a kosovska diplomatija je poslednjih godina dana posebno aktivna u lobiranju za nova priznanja nezavisnosti kod zemalja koje su tradicionalnih prijatelji nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije.

"Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Kosovo, Hašim Tači, primio je danas usmenu notu od ministra spoljnih poslova i međunarodne trgovine Antigve i Barbude, Čarlsa Fernandeza, u kojoj se navodi da ova država priznaje nezavisnost Kosova," navodi se u saopštenju ovog kosovskog ministarstva. 

U noti se, takođe, navodi da Antigva i Barbuda pozdravlja napredak koji je postignut u "pregovorima između Republike Kosova i Republike Srbije, što doprinosi koristi obe zemlje," kao i da ovi pregovori uveliko utiču na uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu.

Iz Tačijevog ministarstva podsećaju da novo priznanje Kosova "dolazi u vreme kada je većina država članica Ujedinjenih nacija već priznala nezavisnost Kosova," dok je "fokus kosovske diplomatije preusmeren na članstvo zemlje u međunarodne organizacije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.