Vlada Kosova nemoguća bez Srba

Bez obzira da li će ostati samo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu ili će posle prebrojavanja uslovnih glasova (konačne zvanične podatke kosovski CIK će saopštiti 10. jula), srpska zajednica na Kosovu sigurno će imati ministarska i mesta zamenika ministara ko god da bude formirao vladu Kosova. Te pozicije im garantuje Ustav Kosova, odnosno član 96. koji se odnosi na ministarstva i predstavljanje zajednica, a koji je praktično iskopirana odredba Ahtisarijevog plana.
 
Dokument koji je izvor pravno političkog sistema, a na koga su, izgleda, svi zaboravili dok su se u kosovskom parlamentu lomila koplja oko nacrta Zakona o opštim izborima (kojim bi se broj srpskih glasača drastično smanjio) daje Srbima veliku pregovaračku snagu. Naime, predviđeno je da Srbi moraju da se slože oko delegiranja ministarskih funkcija iz srpske zajednice, čime im se, praktično, ostavlja prostor i da, ukoliko žele, blokiraju konstitusanje kosovske vlade.
 
– Postojaće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od dvanaest ministara, Vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Postojaće najmanje dva zamenika ministra iz srpske zajednice Kosova i dva zamenika ministra iz ostalih nevećinskih zajednica. Ako ima više od dvanaest ministara postojaće i treći zamenik ministra koji će predstavljati srpsku zajednicu i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu, piše u članu 96. kosovskog Ustava.
 
Ustav propisuje da se izbor ministara i zamenika ministara obavlja u konsultacijama sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju manjinske zajednice. Predviđa se i mogućnost da se za člana vlade imenuju i osobe koje se nisu kvalifikovale za poslanička mesta, ali samo uz zvanično odobrenje većine poslanika srpske zajednice.
 
Iako lokalni srpski političari na KiM uglavnom poručuju da je izlaznost velika, analizom nevažećih glasova "Vesti" su utvrdile da je veliki procenat građana izlazeći na birališta zapravo izrazio protest i političko neslaganje sa tim činom.
 
Veliki procenat nevažećih glasova je i severno i južno od Ibra, i nije reč o listićima na kojima je precrtan grb Kosova, ili na kojima je umesto štikliranja zaokruženo ime stranke za koju se glasa, već uglavnom o onima koji su ceo listić prekrižili, ižvrljali ili ostavili prazne.
 
Nevažeći listići
 
Najveći procenat nevažećih listića je u opštini Zvečan – 28,68 procenata (4488 važeća glasa, 550 nevažeća), zatim u opštini Zubin Potok – 21, 4 odsto (2660 važeća glasa, 570 nevažeći). Visok procenat nevažećih je i u opštini Štrpce – 17,46 odsto ( 6248 važeća glasa, 1091 nevažećih), kao i u opštini Klokot – 16,75 procenata (1504 važeća glasa, 252 nevažećih). Najmanji broj nevažećih je u opštinama Parteš – 6,78 odsto i severnom delu Kosovske Mitrovice – 5,8 procenata odnosno, nevažeća su 252 glasa, naspram 4324 važeća.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.