Politički zemljotres na Kosovu

Izvor: Bošnjak – ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
On i njegova stranka su pobjednici parlamentarnih izbora na Kosovu. Bez obzira na to, izgleda da će morati u opoziciju. Umjesto Hashima Thaçija na čelu vlade mogao bi ponovo da dođe Ramush Haradinaj.
 
Samo dva dana poslije parlamentarnih izbora, čini se da Kosovo ima sasvim novu, nacionalistički orijentisanu vladu. Dosadašnja opozicija, liberalno konzervativni Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), kao i novoosnovani pokret Kosovska inicijativa, postigli su dogovor o formiranju koalicije i time izazvali pravi politički zemljotres. Jedan od nekadašnjih vođa OVK Ramush Haradinaj, koji je kratko, u periodu od 2004. do 2005. već bio na čelu vlade, biće eventualno novi premijer. On je na čelu Alijanse za budućnost Kosova.
 
Tri stranke su na nedeljnim izborima zajedno osvojile 41 procenat glasova, a njihovu vladu, kako prenose mediji, podržaće i nacionalistički pokret „Samoopredjeljenje“ (Vetevendosje). Albin Kurti, lider „Samoopredjeljenja“, izjavio je da će narednih dana biti odlučeno da li će ta stranka i formalno ući u vladu. Njihov uslov jeste da se vlada obaveže da će prekinuti pregovore sa Srbijom koje podržavaju SAD i EU.
 
Osnivač Kosovske inicijative Fatmir Limaj, kao i eventualni novi premijer Haradinaj optužuju dosadašnjeg premijera Hashima Thaçija za popuštanje u pregovorima sa Srbijom, bijedno ekonomsko stanje u zemlji i opštu korupciju. Kosovo je, šest godina nakon proglašenja nezavisnosti, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi.
 
Od pobjednika do gubitnika?
 
Hashim Thaçi bio je na čelu vlade u Prištini od 2008. godine, a sada će, čini se, morati u opoziciju. Njegova Demokratska stranka Kosova (PDK) osvojila je najviše glasova (31 odsto), ali njihovi dosadašnji koalicioni partneri AKR nisu uspjeli da pređu cenzus od pet procenata. U inostranstvu se očekivalo, ali i priželjkivalo da će Thaçi uspjeti da ponovo formira vladu.
 
Odgovarajući na vijesti o formiranju koalicije sa Haradinajem na čelu, Thaçi je optužio političke protivnike da se ponašaju neustavno. „Vladu treba da formira stranka koja je osvojila najviše glasova, a to je PDK“, rekao je Thaçi.
 
Oglasio se i predsjednik kosovskog Ustavnog suda Enver Hasani koji je izjavio da sporazum postignut između opozicionih stranaka njima ne daje za pravo da imenuju premijera, jer mandatara predlaže predsjednik, nakon konsultacija sa stranačkim predstavnicima.
 
Ko je novi šef vlade?
 
Ramush Haradinaj rođen je u selu na krajnjem zapadu Kosova. Nakon odsluženja vojnog roka, živio je u Švajcarskoj gdje se, prenose mediji, bavio „mutnim poslovima“. Tokom rata na Kosovu 1998/99. bio je jedan od vođa OVK. Njegov politički uzlet do kosovskog premijera u decembru 2004. okončan je samo tri mjeseca kasnije zbog optužnice za ratne zločine podignute u Haškom tribunalu. Sud ga je, međutim, dva puta oslobodio. Ta odluka suda žestoko je kritikovana jer su mnogi svjedoci bili zastrašivani, a neki su i misteriozno izgubili živote. Te optužbe nikada nisu razjašnjene. Pravnik Haradinaj, koji je inače u braku sa TV novinarkom Anitom Haradinaj, takođe je u više navrata bio povezivan sa organizovanim kriminalom. Ni u tim slučajevima do sada ništa nije dokazano.
 
Od svog povratka na Kosovo, Haradinaj je u više navrata izjavljivao da bi on trebalo da vodi vladu umjesto Hashima Thaçija. Čini se da je uoči svog 46. rođendana, taj cilj i postigao.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.