Vjosa Osmani pozvala Vučića da zasadi cvet u Batajnici

vjosa
Foto: Koha

„Pozivam Vučića da bar zasadi cvet u Batajnici. Istorija je pokazala da kad god je bilo rata, preduslov za trajni mir bilo je sprovođenje pravde“, kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani juče u Beču nakon prvog sastanka koji je imala sa austrijskim predsednikom Aleksandrom Van der Belenom (Alexander Van der Bellen).

Dok je njihov srpski kolega u Beogradu govorio upravo o kosovskom problemu, ali vodio i polemiku sa albanskim poslanikom Šaipom Kamberijem upravo o ratnim zločinima nakon što je Kamberi pozvao Srbiju da se suoči sa ratnim zločinima listajući događaje iz ’99, Osmani je u Beču kazala da od Srbije „nema niti izvinjenja, niti pokajanja za zločine“.

Rekla je da je Srbija vodila „stravičan rat“ na Kosovu i da pravda „nije sprovedena“.

„Zbog toga zahtevamo pravdu, zahtevamo da se ostaci nestalih vrate. Tokom procesa insistiraćemo na pravdi. Za nas je rešenje uzajamno priznavanje, jer je to neophodno. Nijedno drugo rešenje ne bi donelo mir. EU mora da bude jasna sa Srbijom da ne može da igra na dve karte i sa Rusijom i sa EU. Ona mora da izabere koji je njen pravi put. U trenutku kada EU bude jasna sa Srbijom, čak i u smislu eliminisanja ruskog uticaja i priznavanja Kosova, tada će biti rešenja“, rekla je ona, prenela je Koha juče.

Konačno rešenje vidi isključivo kao uzajamno priznavanje, a da dijalog nikada nije bio o statusu Kosova.

Za to vreme predsednik Srbije je pred poslanicima Skupštine Srbije, u višečasovnom govoru, predstavljao izveštaj o dosadašnjim pregovorima sa prištinskom delegacijom, naglasivši da Srbija neće da prizna Kosovo, da je kosovsko rukovodstvo nerealno u zahtevima i da ne ispunjava svoje obaveze, te da je jedino rešenje kompromis, a ne zamrznuti konflikt, iako on ne zna u čemu se kompromis sastoji.

U polemici sa Šaipom Kamberijem, priznao je da Srbi „nisu anđeli“, ali da za razliku od toga što Srbija „neće da krije zločince koji nose srpska prezimena“ i da ih procesuira, albanski lideri ne govore o zločinima nad Srbima i neće da istraže potencijalne grobnice koje je Srbija zatražila.

O jučerašnjem obraćanju predsednika Srbije, replikama, kao i izveštajima koji su usvojeni, čitajte u posebnim vestima:

Usvojen izvešaj: Vučić u skupštini – na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evra

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Kamberi: Srbija činila zločine na Kosovu; Vučić: „Nismo anđeli, ali nikad od Vas nisam čuo da ste činili zločine“

 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.