NUNS: Opasno je crtanje mete novinaru Željku Veljkoviću

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da je u poslednjim danima novinaru „NewsMax Adria“ televizije, Željku Veljković, „crtana meta“, te su ovakav potez oštro osudili.

„Veljković je dobio poplavu uvreda i pretnji putem društvenih mreža, nakon napravljenog priloga o njemu 19. juna na televiziji Pink, pošto je 18. juna u uvodniku u emisiji „Pregled dana“ spomenuo Srebrenicu i zločine nad Albancima“, navode iz NUNS-a.

Precizirali su da su njegove reči u samom prilogu izvađene iz konteksta, te da su se „vrtele one“ u kojima je on pričao o Srebrenici, pokradenim frižiderima i ubijenim Albancima.

„Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili? Jeste li doneli kući bar jedan frižider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog čoveka u Srebrenici. Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu? Ili ste možda tih godina izgubili nekog svog u Bosni, Krajini, na Kosovu?“, rekao je on na početku emisije.

Veljković za udruženje NUNS kaže da „sve što se dogodilo šalje jasnu poruku države – u laž treba da verujemo, a istina je opasna“.

„Gotovo istovremeno vlast i njeni mediji plasirali su očiglednu i lako proverljivu laž da je Crna Gora sve Srbe i Srbiju optužila za genocid, a meni poručili da se istina mora platiti pretnjama, uvredama i provlačenjem kroz ružičasto perje i katran. Moj uvod u Pregled dana bio je jasan – zločini su se dogodili, ratni profiteri postoje, ali i jedni i drugi imaju svoja imena i isključivo ličnu odgovornost“, izjavio je on.

NUNS napominje da novinari imaju pravo da se slobodno izražavaju, stoga imaju i obavezu da govore istinu, te da spominjanje Srebrenice, kao najmračnijeg trenutka naše istorije, nikako ne sme da bude uslovljeno ignorisanjem i prećutkivanjem.

Medijski radnici se često zastrašuju zbog pominjanja tog događaja, budući da su dva međunarodna suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde) saopštila da je u tom mestu počinjen genocid, precizirali su iz NUNS-a.

Slučaj napada na kolegu Željka Veljkovića ovo udruženje će registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.