Gordana Suša – životna borba za medijski pluralizam i profesionalne standarde

Godana Suša
Foto: Medija centar

Jedno od najvećih imena novinarstva u Srbiji, Gordana Suša, preminula je u Beogradu u 75. godini. Ostaće upamćena kao novinarka i urednica koja se vrhunski snalazila i na televiziji i u štampanim medijima. Bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, glavna urednica informativnog programa RTS-a, kao i članica REM-a.

Gordana Suša postala je poznata tokom osamdesetih kao izveštač sa maratonskih sednica Savezne skupštine SFRJ. Ubrzo postaje i urednik TV Dnevnika. Po dolasku Slobodana Miloševića na vlast i pretvaranja Televizije Beograd u medijsku mašineriju režima, odlazi u Yutel, gde je bila najistaknutije lice te televizije, zajedno sa Goranom Milićem.

Po raspadu zemlje piše za Borbu, kasnije Našu borbu, a 1993. osniva i prvu nezavisnu produkciju u Srbiji – VIN. U ratnim godinama borila se za slobodu profesije.

Izabrana je 1999. za predsednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije u najtežim trenucima za novinarstvo, posle ubistva Slavka Ćuruvije.

U danu kada je pao Slobodan Milošević, 5. oktobra, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Međutim, neopozivu ostavku podnela je samo nekoliko meseci kasnije, zbog pritisaka koje je trpela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem.

Od 2011. do 2016. bila je članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, u kome je pokušavala da se, po ko zna koji put, izbori za medijski pluralizam i profesionalne standarde.

Duže od 20 godina pisala je kolumne za brojne listove među kojima su Blic, Danas i mnogi drugi.

Sahrana Gordane Suše, kako prenosi list Danas, biće održana u krugu porodice.

N1

Povezane vesti: 

Preminula novinarka Gordana SušaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.