Vidovdanske svečanosti okupile srpske pesnike u Prištini: Književni čas i knjige za buduću biblioteku

U Srpskom kulturnom centru u Prištini danas je održan književni čas. Okupio je pisce iz centralne Srbije, ali i rođene Kosovce. Ovogodišnja dobitnica nagrade Despot Stefan Lazarević koja se tradicionalno dodelјuje u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko pričešće“, Olivera Nedelјković, kao i Živorad Nedelјković, Nenad Radenković – Jero, Zoran Nedelјković i Novica Sovrlić – ovom centru su na dar poklonili i svoje knjige. Književni čas održan je u okviru Vidovdanskih svečanosti.

Olivera Nedeljković se na književnom času predstavila pesmama iz svoje poslednje knjige „Postelјica“ koja za temu ima materinstvo.

Nјen suprug Živorad Nedelјković je takođe nagrađivan u Gračanici pre tri godine Gračaničkom povelјom, a dobitnik je i drugih nagrada.

„Drago mi je da se nalazim u ovom prostoru jedinstvenom, rekao bih, po mnogo čemu. A posebno po ulozi koju imaju i ova institucija i njeni zaposleni za srpski narod, ne samo za one koji su preostali u ovom gradu, nego i za sve ostale Srbe,“ rekao je.

Među pesnicima danas je bio i rođeni Prištinac Zoran Nedelјković, profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Prošlogodišnji je dobitnik nagrade „Grigorije Božović“, najprestižnije nagrade koju Književno društvo Kosova i Metohije dodelјuje za najbolјu knjigu, a koja je ustanovljena u Prištini pre 26 godina i čije dodelјivanje je nastavlјeno od 2001. godine u manastiru Devine vode kod Zvečana.

„Drago mi je da sam ovde posle 19 godina, pošto sam rodom iz ovog grada. I eto, kad ja nisam već tu, drago mi je da će bar moja knjiga biti ovde,“ kazao je Nedelјković, poklanjajući svoju knjigu Srpskom kulturnom centru.

Svaka knjiga i svako slovo napisano o Kosovu i na Kosovu, po mom ličnom ubeđenju – je kula stražarnica, kazao je predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Novica Sovrlić.

„Po našem usudu mora da se piše, neprestano i da se svedoči, da se ponavlјa gde smo, šta smo, šta radimo i šta nam rade. Ne znam koliko je uputno da ponavlјam, jer mi pisci smo kosmopolite i ne želimo nikome zlo, ali kao predstavnici srpske književne baštine smo dužni da opomenemo na naše stradanje i naš usud,“ rekao je Sovrlić i dodao da o tome pišu i drugi pisci, pomenuvši književnika Petera Handkea.

Nenad Jero Radenković je vajar i akademski slikar. Rodom je iz Zvečana. Ima više knjiga za sobom, kao i nagrada.

„Drago mi je da našim prisustvom možemo da damo jedan skromni doprinos ovoj vašoj aktivnosti. Drago mi je da sam od vas čuo da će ova kuća i ovaj Kulturni centar biti sve živlјi što se tiče aktivnosti. Mi vam stojimo uvek na raspolaganju i kao pesnici, ja mogu da kažem i u svojstvu likovnog umetnika i nikada nemojte da nas štedite, počevši od ove ideje koju sam malo pre čuo za formiranje biblioteke. I želeo bih da sledeći put kad dođem ugledam tu biblioteku koliko god ona bila skromna,“ kazao je Radenković.

Književni čas u Prištini organizovan je uz pomoć Doma kulture Gračanica u kojem se večeras održava Vidovdansko pesničko bdenije, tokom kojeg se pesnicima dodeljuju nagrade – Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelјa, Kondir kosovke devojke i Pero despota Stefana Lazarevića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.