Za proslavu Vidovdana Kosovska policija pripremila poseban operativni plan

Pravoslavni vernici sutra slave Vidovdan. Centralna manifestacija na Kosovu i Metohiji je i ove godine na Gazimestanu. Kosovska policija pripremila je poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbednost pre i posle proslave, saopšteno je iz ove policije.

Povodom proslave Vidovdana više događaja organizovano je u Gračanici gde se sutra održava centralna manifestacija.

Nakon jučerašnjeg izbora Kosovke devojke, današnje celodnevne izložbe domaće radinosti žena sa KiM-a, održan je i književni čas u Srpskom kulturnom centru u Prištini, a održana je i Vidovdanska svečana sednica opštine Gračanica i Skupštine grada Priština sa sedištem u Gračanici.

Večeras se u Domu kulture Gračanica od 20 časova održavaju Vidovdansko pesničko bdenije i dodela nagrada: Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelјa, Kondir kosovke devojke i Pero despota Stefana Lazarevića. Večeras nastupa i simfonijski orkestar i hor RTS-a.

Sveta arhijerejska liturgija na Vidovdan počinje u 9 časova, a parastos se na Gazimestanu služi u 13 časova.

Navode da će pojedini putni pravci da budu blokirani, te da će policija da vrši  usmeravanje saobraćaja tokom proslave u određenim vremenskim periodima, a zavisno od situacije. Nije precizirano, međutim, koji će to konkretno putni pravci i kada da budu blokirani.

„U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gde budu ograničenja, potpune ili delimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gde se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su – Priština, Gračanica, Gazimestan – angažovaće se dovoljan broj službenika policije u cilju usmeravanja saobraćaja, kao i pružanje uslova za normalno kretanje saobraćaja za sve korisnike drumskog saobraćaja,“ stoji u saopštenju.

Istovremeno iz KP-a zatražili su „pomoć, poverenje i razumevanje svih građana“.

„Ujedno zahtevamo od svih da ne budu žrtve bilo kakve provokacije tokom održavanja proslave,“ apelovali su takođe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.