Vidovdan na Gazimestanu: „Svako sa svojim razlogom ali temelj jedan“

Danas je Vidovdan. Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obeležena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio Patrijarh sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, arhiepiskopom Jovanom, i deset episkopa. Vladika Teodosije je pre opela ispred spomenika Kosovskim junacima posetioce dočekivao uz blagoslov.

Kosovska policija za to vreme, rigoroznim kontrolama i proverama, udaljavala je posetioce koji su na sebi imali nacionalna obeležja, uključujući i reči „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Pre opela nacionalna obeležja Srba skoro da nisu bila vidljiva ali se nakon opela atmosfera promenila.

Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko je, u dva navrata, grupica tik uz binu uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

A šta kažu posetioci?

„Svake godine smo tu. Pa tradicija, mi Srbi, volimo to, evo sa decom smo“, bili su utisci porodice iz Ugljara.

Stefan Đorđević iz Vrnjačke Banje je prvi put na Gazimestanu. Kaže da mu je utisak „fantastičan“.

„Oduvek sam imao želju, i evo sada se namestila prilika da dođem. Neki čudan je osećaj, rekoh, da sam oduvek želeo da dođem i sviđa mi se i drago mi je“.

Dva mladića iz Požarevca su nam kazala da dolaze već treći, odnosno drugi put, te da svako ima svoje razloge, a oni su došli kao hodočasnici.

„Svako ima svoje razloge koji se dalje pretaču u jedan veći kotao koji čini temelj svačijeg dolaska ovde“, kazao je jedan od mladića, na šta je drug odgovorio: „Zato što smo Srbi“.

Nadaju se da će i češće da dolaze, ali i da će biti više ljudi.

Miodrag Trajković, sa malim sinom u naručju, kaže da dolazi svake godine na „ovo sveto srpsko mesto“.

„Dragi mi je da koji god Srbin da dođe ovde“, poželeo je Srbima da u što većem broju nastave da dolaze, a imao je i poruku za Evropu i svet:

„Neka znaju da je ovo sveta srpska zemlja i da mi Srbi nećemo nikad odustati od ovoga“.

Malinka iz Prištine nije ni jednu godinu propustila da za 28. jun dođe na Gazimestan.

„Svake godine dolazim“.

Novinar Petrit Daku iz Kohavision, koji je bio danas na radnom zadatku, kazao nam je da se radi o uobičajenom događaju u vezi sa svakom verskom lokacijom na Kosovu.

„Svi ljudi imaju pravo da slave na sopstven način i za nas je to u redu, sve dok je normalno i mirno, u redu je“.

Kosovska policija koja je imala poseban operativni plan obezbeđenja današnjeg događaja kao i svake godine, nakon manifestacije saopštila je da je na Gazimestanu danas uhapšena jedna osoba zbog „podsticanja i raspirivanja mržnje i razdora“, dok je njima desetoro zabranila ulazak na Kosovo nakon što im je u automobilima pronašla deset majica sa natpisima koji, kako navode iz policije, „izazivaju mržnju“.

Među 15-ak autobusa i preko sto vozila, registarske oznake su bile mahom iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova.

Opširnije o današnjem obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, gledajte i čitajte u:

Na Gazimestanu obeležena 633.godišnjica Kosovske bitke, patrijarh služio  parastos

Patrijarh u Gračanici: Vidovdan je naše oko, ovde smo dobili svoj pečat

KP o Vidovdanu: Jedno hapšenje, oduzete majice, desetorici zabranjen ulaz na Kosovo

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.