Patrijarh u Gračanici: Vidovdan je naše oko, ovde smo dobili svoj pečat

FOTO: KoSSev

„Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet“, rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Liturgiju služi patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika SPC i sveštenstva.

„Ovde smo dobili svoje ime. Ovde smo dobili svoj pečat, rodili smo se za, kako to danas često vole da kažu, za sistem vrednosti. Za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nameću, koji nas sapliću, bolje reći. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti jevanđelja. Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono našta nas je gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice“, kazao je u besedi patrijarh srpski Pofirije.

„Ljubav je lična karta, to je najvažnija karakteristika. To je dato i zadato svakom čoveku i svima zajedno. To je zapravo jedini normalan i prirodni identitet naš. Ljubav čitavim svojim bićem prema Hristu, ali i ljubav prema bližnjem svome kao prema samome sebi“, dodao je on.

„Zato smo i došli ovde, da se pomolimo svetom Knezu Lazaru, da se opredelimo za paradoks vere i ljubavi, a to znači težnje da se svi spasu, da svi budu naši, da svi imaju mesta u našem srcu. Da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona Božija. A siguran sam da i oni znaju ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumememo“, zaključio je patrijarh u svom govoru.

Vernici su i ove godine došli iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da se na Kosovu osećaju posebno i da je Vidovdan veliki praznik.

„U suštini, na Kosovo dolazim jako retko, zbog posla i svega. Ali, čim nađem slobodno vreme volim da dođem. Došla sam organizovanim prevozom i osećam se baš lepo. Jako mi je drago da sam uspela da dođem, pošto za Vidovdan nikad nisam dolazila. Ovo je poseban praznik i osećam jaku zahvalnost prema našim precima“, rekla je za RTV Kim Miljana Ilić koja živi u Beogradu, a poreklom je sa Kosova.

Liturgiji prisustvuju i šef Kancelarije za KiM Petar Petković, ministar za povratak u Vladi Kosova Goran Rakić, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Srpske liste, ali i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov. Na ulicama Gračanice je takođe mnogo ljudi, a Kosovska policija reguliše saobraćaj.

Nakon liturgije u manastiru Gračanica Patrijarh I vladika Teodosije uz prisustvo Petra Petkovića su majkama koje su rodile četvoro i više dece uručili ordenje „Majka devet Jugovića“, koje je obezbedila Kancelarija za KiM.

Ove godine, dodeljena su 34 srebrna ordena, kao i osam zlatnih.

Ujedno, novčanu pomoć za ove porodice obezbedila je takođe Kancelarija za KiM, a majkama je tu pomoć uručio Petković.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.