Na Gazimestanu obeležena 633.godišnjica Kosovske bitke, patrijarh služio parastos

Vest je ažurirana

Danas je Vidovdan. Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obeležena je 633. godišnjica Kosovske bitke sa do sada najbrojnijim, 14-članim telom visokog sveštenstva SPC. Parastos je služio Patrijarh sa dva mitropolita – Joanikijem i Hrizostomom, arhiepiskopom Jovanom, te vladikama zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, Atanasijem Rakitom (mileševskim), Budimljansko-nikšićkim Metodijem, Davidom stobijskim, Ilarionom Timočkim (vikarni), Savom Marčanskim, autralijsko-novozelandskim Siluanom, Slavonskim Jovanom, a kao gost bio je vladika Vranjski Pahomije. Vladika Teodosije, koji je još od 12 sati do početka opela u 13 časova, ispred spomenika Kosovskim junacima dočekivao svakog posetioca uz blagoslov, takođe je sasluživao u opelu.

Kosovska policija za to vreme, rigoroznim kontrolama i proverama, udaljavala je posetioce koji su na sebi imali naionalna obeležja, uključujući i reči „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Pre opela nacionalna obeležja Srba skoro da nisu bila vidljiva. Mobilni signal je takođe slab i našoj ekipi je skoro bilo nemoguće da uživo prenosi.

Međutim, nakon opela atmosfera je bila potpuno drugačija. Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska zastava. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko je u dva navrata grupica tik uz binu  uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.
Atmosferu pogledajte u fotografijama i video klipovima, a delić uživo prenosa imala je i prištinska agencija Kallxo.

13:05 – Srpski Patrijarh, kao i prošle godine sa sveštensvom SPC služi opelo, a prethodno je ovog jutra u manastiru Gračanica služio liturgiju. Četrnaestočlano telo visokog sveštenstva jedna je od najbrojnijih delegacija SPC koja je došla da obeleži Vidovdan.

Besedu je nakon opela održao mitropolit Dabro-bosanski Hrizostom.

Kao i svake godine, i ove Gazimestan obezbeđuje Kosovska policija, koja je prethodno saopštila da je povodom današnjeg praznika pripremila operativni plan.

Nakon manifestacije Kallxo je javio da je jedna osoba uhapšena, „skinuta sa autobusa kod Obilića“, bez daljih detalja. Policija se još uvek nije oglasila.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine je na putu Kosovska Mitrovica – Priština broj patrola znatno manji. Prva patrola pred manifestaciju na Gazimestanu bila je tek u Vučitrnu, a do Gazimestana na ovoj deonici puta bilo ih je ukupno tri. Međutim, nakon završetka manifestacije, situacija je bila potpuno drugačija. Znatno veći broj policijskih patrola kontrolisao je ovu deonicu.

Kako je javio lokalni gračanički medij, put Gračanica – Gnjilane bio je zatvoren za saobraćaj kroz Gračanicu, pre 13 časova, pa su se vozila koja dolaze iz pravca Prištine preusmeravala na obilaznicu pored obdaništa i ETC-a gde nastavljaju put Gnjilana.

I saobraćaj iz pravca Gnjilana ka Prištini takođe je išao u istom smeru.

U prilaznom delu na izlasku sa magistrale prisutan je veći broj policijskih službenika koji usmeravaju posetioce ka Gazimestanu.

Na samom ulazu stacionirano je desetak policajaca koji stoje i proveravaju da li osobe nose majce sa nacionalnim sloganima, poput „Kosovo je Srbija“, „Kosovo i Metohija“, 2Nema predaje“.

Naši reporteri svedočili su sceni u kojoj su sa Gazimestana pre nego da započne parastos, udaljeni posetioci sa majcama na kojima je pisalo „Kosovo i Metohija“.

Takođe, vrši se pretres rančeva i torbi.

Oko stotinjak posetilaca je već na Gazimestanu, ali oni i dalje pristižu, autobusima, kombijima i privatnim vozilima. Među petnaestak autobusa, i ove godine brojni su posetioci iz regiona – vidljiva su dva autobusa sa budvanskim registarskim oznakama, jedan sa podgoričkim i jedan sa pljevaljanskim. Pet autobusa bilo je sa beogradskim tablicama i četiri sa oznakama RKS.

Primetan je i veći broj medijskih ekipa.

Kosovski mediji od jutros šturo prenose informacije u vezi sa današnjim danom. Međutim, pažnju većine prištinskih portala na samom početku privukle su policijske mere, a naročito to što je policija uklanjala nacionalne srpske simbole.

Za to vreme u Kosovskoj Mitrovici se svakog trenutka očekuje da počne svečana Akademija na kojoj se očekuje da i ove godine prisustvuje direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

A na današnji praznik, srpski predsednik Aleksandar Vučić u Palati Srbija uručiće vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama nakon čega će biti organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i njegovog stupanja na dužnost u drugom mandatu.

Šta su rekli posetioci na kraju manifestacije, gledajte u:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.