Vidovdan na Gazimestanu: Krv je ista, da svako poštuje svoju naciju i da živimo složno

Od Trebinja do Novog grada, nema opštine u Republici Srpskoj koja ne živi sa Kosovom i Metohijom… Gazimestan je sećanje na one ljude koji su bili vredniji od nas svih i dali najvrednije što su imali – živote… Mi smo svi zajedničke krvi, krv je ista a naciju svako svoju da poštuje i da živimo složno… Za nas iz Prilužja ovaj dan znači da postojimo, da živimo i dalje, da se ne plašimo nikoga, da dolazimo da obiđemo ove junake koji su ovde položili svoje živote da bi mi ovde opstali i živeli, nadam se, ostaćemo i dalje… – ređale su se poruke danas na Gazimestanu. Srbi obeležavaju Vidovdan. On, osim datuma Kosovske bitke, takođe nosi snažan istorijski značaj i zbog niza drugih sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika svake godine je liturgija u Gračanici, i potom parastos na Gazimestanu.

Znatno više poklonika je ove godine obišlo Gazimestan. Kao i svake godine, simboli srpskog naroda – zastave republike, nekadašnjih srednjevekovnih zemalja i kraljevskih loza, kao i zastave, kako se predstavljaju pro-patriotskih udruženja i organizacija, ikone, narodne crnogorske nošnje, gusle. Tu su i zastave Grčke i Španije, natpis na ruskom. Autobusi iz Beograda, Smedereva, Novog Pazara, Budve, Podgorice, kombiji iz Leskovca, Skoplja, Zrenjanina, Subotice…

„Nema podele, nema predaje“, razvijen je veliki transparent na bini nakon završetka ceremonije. 

Bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije koji su obezbeđivali saobraćaj, ponašali se veoma učtivo i profesionalno.

Vidovdan je obeležila i jedna prosidba, kada je mladić iz Kosovske Kamenice zaprosio svoju devojku.

Posle vidovdanskog parastosa, o čemu su vladike i mitropolit besedili kao o vaskrsnuću i Kosovu kao nadi, pevalo se.

Proteklo je mirno, a po svedočenju naše ekipe, razigrano i veselo.

Republika Srpska uz Srbe sa Kosova zbog istih dešavanja kroz koja smo prošli

Posetioci iz Banja Luke, iako deveti put posećuju Kosovo, Strahinja Stojaković i Duško Rožić prvi put su na Gazimestanu.

„Nama ovo mnogo znači jer Republika Srpska ima veliku empatiju za Kosovo i Metohiju zbog svega što smo prošli“, kažu.

„Srpski narod iz Republike Srpske, posebno iz Banjaluke, živi za srpski narod na Kosovu i Metohiji za ove svete dane“ dodaju, ponosni što su danas ovde „na sveti dan“.

Vidovdan se proslavlja i u Republici Srpskoj a ovo je ujedno i Dan vojske RS, podsetili su. Istakli su i da je dosta ljudi došlo iz Republike Srpske, iz Banjaluke, Trebinja, Novog Grada i ostalih gradova.

Milica je stigla sa krajnjeg severa Srbije, iz Zrenjanina.

Drugi put već dolazi na Gazimestan, i to ispred planinarskog kluba Zrenjanin, kaže, u akciji Radeta Kovačevića, odnosno Kluba planinara „Kopaonik“.

„Ovo je drugi put i dolazićemo koliko god puta budemo mogli“, rekla je.

Došli su posetioci i iz Subotice, njih oko petnaestak.

„Šta znači jednom domaćinu, jednom gazdi, jednom normalnom čoveku, nešto što najsvetiji brani – to je Kosovo. To je Gazimestan – to je sećanje na one ljude koji su bili vredniji od nas svih i dali najvrednije što su imali – živote, da bi mi to znali, cenili i poštovali“ – rekao nam je jedan od posetilaca.

Iz Amerike, iz Čikaga dolaze Zorica i Jovan Petrović.

„Kako da vam kažem, ovo je za nas vrlo poseban dan. Dolazimo iz Čikaga i prvi put smo na Kosovu i na Gazimestanu. Vidovdan se proslavlja i u Čikagu, ali ne kao ovde“.

Tradicionalno, na Gazimestan za Vidovdan dolaze Srbi sa Kosova. Među njima i Kovačić Vesna iz Prilužja, sa svojim unukama.

„Došla sam ovde danas i povela sam unuke sa sobom da im pokažem gde se nekad vodila slavna borba. Za nas iz Prilužja ovaj dan znači da postojimo, da živimo i dalje, da se ne plašimo nikoga, da dolazimo da obiđemo ove junake koji su ovde položili svoje živote da bi mi ovde opstali i živeli, nadam se, ostaćemo i dalje, neko odlazi, ali ipak, odu pa dođu. Vidim da je danas puno autobusa i naroda, znači da ne zaboravljaju svoje mesto, ipak dođu. Imala sam želju da dođem, verovatno je to nešto u nama, nešto jače što nas tera da dođemo ovde.

Veći broj poklonika stigao je iz Crne Gore, organizovano i samonicijativno. Među njima ima onih koji se sećaju još Slobodana Miloševića, i to, izgleda, po dobru. Evo šta nam je rekla jedna od posetilaca:

„Ja sam od kako su Sloba Miloševića poslali u Hag počela da idem za Vidovdan stalno. Zato što je Slobodan za Vidovdan bio ovde i zato idem, osećam se da sam Srbin veliki, da poštujem, da žive svi Srbi i svi ovi ovde zajednički, ko je da je, ne interesuje me, mi smo svi zajedničke krvi, krv je ista a naciju svako svoju da poštuje i da živimo složno. Gazimestan je srpski, Vidovdan, to je poseta srpskog naroda da se u miru i slozi živi u svim gradovima“.

Parastos kosovskim junacima služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i egzarh pećkog trona, uz sasluženje pet vladika: raško-prizrenskog Teodosija, umirovljenog vladike Atanasija, vladike slavonskog Jovana, vladike Kirila iz Buenos Airesa i budimljansko-nikšićkog vladike Joanikija.

O tome šta se događalo na Vidovdan čitajte i gledajte u:

Vidovdanske besede Amfilohija i Atanasija u Gračanici i na Gazimestanu

Vidovdan na Gazimestanu, više poklonika nego lani

Danas je Vidovdan – Vladike u Gračanici i na Gazimestanu, Đurić na Severu

Đurić na Severu Kosova: Srbima na KiM svaki dan Vidovdan

Kako se pevalo na Gazimestanu, gledajte u: 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.