Danas je Vidovdan – Vladike u Gračanici i na Gazimestanu, Đurić na Severu

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je liturgija u Gračanici, i potom parastos na Gazimestanu. Na Kosovu i Metohiji boravi više vladika i mitropolita. Sa druge strane, na Severu Kosova centralni događaj, prema najavama, trebalo bi (je) da bude otvaranje vodovoda, ali i obeležavanje dana Prištinskog univerziteta.

U ovim trenucima u manastiru Gračanica je u toku liturgija koju služe arhijereji na čelu sa mitropolitom Amfilohijem. Prema svedočenju vernika, okupljeno je oko 1.500 ljudi.

Pored Amfilohija služe vladike raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni hercegovačko-zahumski Atanasije, Jovan slavonski, Kirilo iz Buenos Airesa i budimljansko-nikšićki Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je danas sve u znaku Hristovog groba i vaskrsenja, a Srbima na Kosovu poručio da nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi, jer nije u pitanju „koliko nas je“ već „koliko je časnih ljudi“.

Zato je važno što se sabiramo, ovde je ovo sabranje pričešće telom i krvlju svojom i to je povratak istinskom biću. Kažu da ste manjina, nije pitanje koliko nas je već koliko je časnih ljudi

„Crkva Božija svedoči i svedočiće do kraja sveta i veka… Svi smo mi grešnici, ali je bitno da li se kajemo ili pljujemo na Boga“, rekao je i citirao Njegoševe stihove o Kosovu kao „grdnom sudilištu“, ali i vaskrsnuću i nadi.

U besedi je govorio o tri stuba sveta – tri krsta raspeća, simbolima hrišćanske vere i onoga što se događa u narodu i svetu i samim ljudima, prvom krstu, na kojem je sam Hristos razapet za spas ljudi, drugom krstu, takođe krstu spasenja na kojem je raspet razbojnik pokajnik i trećem na kojem je razapet razbojnik koji se nije pokajao za svoje grehe. Ovaj deo besede povezao je sa današnjim trenutkom i kosovskim pitanjem.

„Šta se sa nama dogodilo i događa se i dan danas?! Ima dosta onih koji su i ovde na Kosovu i Metohiji opredeljivali se za zemaljsko carstvo, koji su pljunuli na svoje svete hramove, na grobove svojih predaka, na opredeljenje kneza Lazara, pokorivši se zemaljskom carstvu i oni raspeti na onom trećem krstu, razbojnika nepokajanog. Koliko je bilo našeg naroda koji se bio odrekao Hrista Gospoda posle Drugog svetskog rata“, rekao je mitropolit i pozvao vernike da o tome pročitaju svedočanstva patrijarha Pavla koji je sakupio građu dok je bio vladika raško-prizrenski.

Nakon liturgije Zlatnik Majke Jugovića biće dodeljen majkama koje imaju četvoro i više dece.

Članovi humanitarne organizacije Srpska solidarnost – čuvari Kosova i Metohije su danas u KBC Gračanica dobrovoljno dali krv. Došli su iz Subotice, Smedereva, Plandišta, Valjeva, Vršca i Beograda.

Srpska solidarnost - Dobrovoljno davanje krvi
FOTO: HO „Srpska solidarnost hranom“

Parastos se na Gazimestanu služi od 13 časova. Na Gazimestanu je mirno, ljudi su već počeli polako da se okupljaju, prisutni su pripadnici Kosovske policije koji se ponašaju veoma ljubazno. Na Gazimestanu se nalazi i naša ekipa, odakle ćemo uživo prenositi kada bude počeo parastos Kosovskim junacima.

FOTO: KoSSev

Prizrenski bogoslovi u Parizu

Prizrenski bogoslovi današnji Vidovdan proslavljaju u Parizu, gde su stigli na poziv Episkopa zapadnoevropskog Luke i Crkvene opštine u ovom gradu.

Prizrenskim bogoslovima je uoči Vidovdana, u Domu Francuske vojske, na trgu pored crkve Svetog Avgustina, upriličena svečana večera, koju su organizovali ratni veterani Francuske vojske i policije. Domaćini su bili Žan Pol Baše – generalni inspektor Francuske policije, i admiral Lakaj – predsednik udruženja veterana “Maržino”. Večeri su prisustvovali pukovnik Žak Ogar, vojni ataše Srbije Miroslav Nikolić, generalni konzul Srbije u Parizu Ivana Stanković i Romeo Milošević, javljeno je iz Prizrenske Bogoslovije.

Pogledajte kako su bogoslovi u susret Vidovdanu u Parizu pevali Tropar Knezu Lazaru:

Sever – pražnjenje rafova, Đurić i Univerzitet

Na Severu Kosova, glavno pitanje na Vidovdan je pražnjenje rafova u prodavnicama i najava zatvaranja svih lokala u ponedeljak u duhu humanitarne krize koju su najavili privrednici i srpski predstavnici. Već desetak dana se prodaju samo zalihe, nakon odluke i najave udruženja privrednika da se posle onog što opisuju kao pritisak kosovskih poreskih organa i policije ne nabavlja više roba, za jedne alternativnim, za druge ilegalnim kanalima, i to sedam meseci nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto za robu iz Srbije.

Za danas je najavljena poseta i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, a koji je sam prethodno srpskim medijima najavio otvaranje vodovoda koji se na Severu već godinama čeka, i koji se poslednjih mesec dana ubrzano gradio.

Najnovija vest: Đurić u Zubinom Potoku, nema pomena o vodovodu

Prema onome što je upravo saopštila Kancelarija za KiM, Đurić će se danas u podne u opštini Zubin Potok sastati sa gradonačelnicima četiri opštine na Severu Kosova, a potom u 14 sati u rektoratu u Kosovskoj Mitrovici prisustvovaće svečanom obeležavanju univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Nije pomenuto otvaranje vodovoda, kao ni to da li je usaglašen ovaj raspored sa kosovskim vlastima.

Događaj iz Zubinog Potoka, kao i sa Gazimestana pratimo uživo.

Iako prvobitno odobrena, Đurićeva poseta, je prema jučerašnjem pisanju kosovskih medija zabranjena, uključujući i dolazak ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, usled toga što je, kako je objašnjeno, promenjena svrha posete.

Kako je u međuvremenu javila Radio Slobodna Evropa, međutim, Đuriću je ipak odobrena poseta ali Severnoj Mitrovici, „ne i drugim delovima Kosova“.

„Zahtev za posetu studentskom centru u Severnoj Mitrovici odobren je u sredu. On je u četvrtak dodatno zatražio da proširi svoju agendu na još nekoliko lokacija, što je odbijeno. Na snazi ostaje dozvola koja je izdata na prvi zahtev“, kazao je šef kabineta ministra spoljnih poslova, Jetlir Zuberaj.

Ako se Đurić ne bude držao predviđenog programa opet hapšenje?

Kallxo javlja, pozivajući se na izjavu savetnika ministra spoljnih poslova, Jetlira Zuberaja, Đuriću je odobrena poseta samo Severnoj Mitrovici, dok će biti uhapšen ukoliko se „ne drži predviđenog programa“.

Ovogodišnji Vidovdan, obeležiće i tradicionalna Bajk rok misija. Prema najavama medija u Beogradu, polazak ispred Skupštine Srbije u Beogradu najavljen je za 10:00, dok se njihov dolazak u Kosovsku Mitrovicu očekuje između 17 i 18 časova.

Za večeras oko 20 ili 20:30 časova na ploči kod srednje Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas”, najavljen je koncert benda “Vatrena voda” iz Šapca, a za sutra u isto vreme koncert beogradske grupe “Lavirint”, prenosi Kontakt plus radio.

Odakle Vidovdan?

U starim crkvenim kalendarima na 28. jun praznovali su se sveti Vid i prorok Amos. Kult svetog mučenika Vida (ili Vita) rasprostranjen je i na istoku i na zapadu. Otuda u narodu odomaćen naziv Vidovdan.

Bio je rodom sa Sicilije, živeo je u vreme cara Dioklecijana. Postradao je kao dečak za ime Hristovo. Poštovan je među Slovenima, a jedna ruka mu se nalazi u Pragu. Na Zapadu su ga za svog zaštitnika uzeli lekari, kotlari, pivari, glumci, gluvonemi.

28. jun u srpskoj istoriji:

Pored epske Kosovske bitke, više je drugih ključnih događaja po srpski narod i državu, u starijoj, ali i novijoj istoriji koji su se odigrali na 28. jun. Evo kako je list Nedeljnik izlistao ove događaje:

1389. Simbolični kraj moćne srednjovekovne srpske države

1878. Započela rasprava o Kneževini Srbiji na Berlinskom kongresu – simboličan kraj borbe za nezavisnost

1914. Franc Ferdinand ubijen u Sarajevu – kraj epohe Kraljevine Srbije

1919. Završena Versajska mirovna konferencije – početak epohe Jugoslavije

1921. Donesen prvi ustav ujedinjene jugoslovenske države

1948. Donesena Rezolucija Informbiroa – početak epohe titoizma

1989. Miting na Gazimestanu – početak Miloševićeve epohe

1990. Ukinuta konstitutivnost srpskog naroda u Hrvatskoj – početak rata koji će nas pratiti kroz celu prvu polovinu 21. veka

2001. Slobodan Milošević izručen Hagu – simboličan kraj Miloševićeve epohe i početak petooktobarske epohe

2012. Naprednjaci i socijalisti formirali Vladu – kraj petooktobarske epohe

2013. (Do)čekali smo datum za evropske pregovore


O tome šta se događalo na Vidovdan čitajte i gledajte u:

Vidovdan na Gazimestanu: Krv je ista, da svako poštuje svoju naciju i živimo složno

Vidovdanske besede Amfilohija i Atanasija u Gračanici i na Gazimestanu

Vidovdan na Gazimestanu, više poklonika nego lani

Đurić na Severu Kosova: Srbima na KiM svaki dan VidovdanPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.