Đurić na Severu Kosova: Srbima na KiM svaki dan Vidovdan

16:00 – Đurić studentima: Srpski Obilići od majki Jugovića

I dok mnogi građani na Severu Kosova danas postavljaju pitanje da li će od sutra piti vodu s novog vodovoda, čije je otvaranje za danas najavio Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u rektoratu u Kosovskoj Mitrovici, posle posete Zubinom Potoku, potvrdio da će sledeće godine na ovaj dan, obilaziti radove i na izgradnji nove zgrade prištinskog univerziteta. Do tada bi trebalo da se izgradi i sekundarna mreža za vodovod, koju je danas umesto otvaranja najavio. Na Vidovdan ove godine obradovaće se i mnogi svršeni srednjoškolci jer je Đurić najavio „otvoreni upis“ na akademske studije na Severu Kosova. 

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas obeležava svoj dan. Pošto (ni)je otvorio vodovod u Zubinom Potoku, Đurić je sa zvaničnicima Srpske liste prisustvovao ceremoniji u rektoratu univerziteta.

„Za Srbe nema, nije postojalo i neće biti za dugo godina lakog Vidovdana. To svi Srbi na svim meridijanima znaju. Ali ono što Srbi na svim meridijanima ne znaju dobro, to je da je vama ovde na KiM-u svaki dan Vidovdan, svaki dan borba za opstanak i svaki dan pritisak na vas, sa idejom da ovde više nema ni srpskog imena, jezika, kulture, države“, poručio je  Đurić.

Novoj generaciji studenata koje je opisao kao Obiliće poručuje da će im država pružiti „svu neophodnu podršku u svakom smislu te reči“.

Ova godina u Severnoj Mitrovici biće godina otvorenog upisa, tvrdi Đurić, naglasivši da je reč o državnom projektu s ciljem „razvoja i opstanka naroda na KiM“.

Đurić je najavio i izgradnju nove zgrade univerziteta čime će se sledeće godine obeležiti i pedeset godina postojanja ove akademske institucije.

Prisutnim gostima obratili su se predsednik Saveta Univerziteta, prof. dr Hadži Miloš Vidaković, i rektor Univerziteta, prof. dr Zdravko Vitošević.

„Podela Kosova kao da nam neko izvadi srce iz grudi“

Univerzitet u drugim gradovima se ukorenjuje i širi, a mi ovde ne bismo da pustimo korene, već gledamo ka Prištini, čekamo taj dan. Vidovdan je u stvari duhovno Kosovo i u njemu ima nešto lepo i utešno. To su oni koji nisu zaboravili, koji se sećaju i koji neće zaboraviti, koji neće odbaciti Vidovdan i Kosovo. Iako po malo umorni od bombardovanja, sankcija, nemaštine, gladi i problema svake vrste, mi ne zaboravljamo da u našim žilama i svakome od nas teče krv naših vidovdanskih predaka. Podela ili otimanje Kosova bilo bi isto kao kada bi nam neko izvadio srce iz grudi i rekao sada možeš da živiš. Može li čovek da živi bez srca?, rekao je prof. dr Hadži Miloš Vidaković

Marku Đuriću, rektor Zdravko Vitošević uručio je univerzitetski grb. Nagrađeni su istaknuti studenti, a Poštanska štedionica dodelila je poklon vaučere – po 20.000 dinara, za šest učenika osnovnih škola sa Severa Kosova.

Đurić je i u rektoratu još jednom ponovio da će Srbija da realizuje 149 različitih projekata podrške, a da će se do kraja godine ovaj broj popeti na 350.

Pored Đurića ceremoniji u rektoratu prisustvovali su i njegovi zamenici Željko Jović i Damjan Jović, kao i Petar Petković, te gradonačelnici svih severnih opština, kao i Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice, predstavnici Srpske liste i predsednici Privremenih organa Kosovske Mitrovice i Zvečana, Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević, načelnica školske uprave, Jasmina Dedić, dekani i dekanice, profesori, studenti, te i starešina gradskog hrama prota Milija Arsović. Proslavi je prisustvovao i predsednik Udruženja privrednika sa Kosova i Metohije, Radoš Petrović.

 

12:30 – Đurić pred opštinom u Z. Potoku: Donosim vam dobre vesti, Srbija će graditi sekundarnu mrežu za vodovod

„Draga braćo i sestre, za nas Srbe nema lakog Vidovdana“, rekao je Đurić na stepenicama zgrade opštine Zubin Potok. „Za nas Srbe Vidovdan znači sve. To će da nas okupi, to će da nas i spasi. To će da nas na dalek vid povede u svetlu budućnost“, poručio je njegov domaćin, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović. 

„Ali i u tim najtežim vremenima, suočavani sa najtežim mogućim izazovima, mi smo kao narod imali snage da sačuvamo svoje ime, identitet, jezik, veru i dostojanstvo“, kaže Đurić podsećajući na slavu srpskih predaka koji su u težim vremenima živeli.

Gde bolje nego ovde na Kosovu i Metohiji dočekati i proslaviti i obeležiti naš srpski praznik Vidovdan, poručuje Đurić.

Kaže da je došao da prenese „podršku, ljubav i bratsku solidarnost“. Ne predaje se sa borbom za opstanak Srba sa Kosova, uprkos pritiscima kojima su izloženi, pre svega Srbi na Severu.

Na žalost institucije u Prištini po ko zna koji put ne daju nam da radimo i to što treba da radimo. Ne daju nam da živimo. Ne daju nam ni da otvorimo svoj vodovod, vodovod koji je finansirala država Srbija zajedno sa Kancelarijom za KiM i koji je koštao preko 16 miliona evra i eto danas opet nam ne daju ni da se radujemo čemu nego vodi (Srđan Vulović)

Gradićemo sada sekundarnu mrežu za vodovod

Sa opštinskih stepenica govorio je i o vodovodu, čije je otvaranje za danas najavljivao znatno ranije u Beogradu, sa tadašnjim objašnjenjem za beogradske medije o tome, kako je poručio čelnicima na Severu da vodovod „mora da bude završen do Vidovdana“ i da se danas pusti u rad.

Danas, međutim, kaže da je završena „ova faza“, a da sada predstoji izgradnja sekundarne mreže. Doneo je danas i dobre vesti baš o izgradnji vodovoda u toj fazi.

„Iako to mnoge nervira, projekat poput ovog današnjeg vodovoda koji je nakon mnogo truda, muka, peripetija, hvala Bogu, završen u ovoj fazi regionalnog vodovoda, nastaviće se sa izgradnjom i kroz izgradnju sekundarne mreže i došao sam da vam donesem i dobru vest da će država Srbija podržati izgradnju sekundarne mreže koja će obezbediti ne samo sigurnost u vodosnabdevanju, nego i kvalitetniji pritisak u česmama za građane Severa Kosova i Metohije“, rekao je za vodovod.

Poželeo je, kaže, da u Zubinom Potoku „još jednom najavi da će Srbija da realizuje 149 različitih projekata podrške, a do kraja godine popeti broj na preko 350  projekata poput vodovoda“, koji se, kako tvrdi, danas pušta u rad.

Đurić je potom ušao u zgradu opštine gde sa zvaničnicima Srpske liste, odnosno gradonačelnicima, ima sastanak bez prisustva medija, a potom ide u Kosovsku Mitrovicu, gde će prisustvovati obeležavanju Dana Univerziteta.

Čuvajte jedni druge, negujte jedinstvo i slogu. Oni koji nam ne žele dobro, najviše se nadaju tome da ćemo mi nastaviti da se između sebe cepamo i delimo, da ćemo biti razjedinjeni, da će moći da nas kupe, kao da sprsko dostojanstvo i srpska čast mogu bilo čime da se kupe, da dođe do toga da same Srbe upotrebe protiv drugih Srba. I danas na ovaj Vidovdan mi ponavljamo naš zavet da nećemo dozvoliti nikada da nas bilo ko podeli, razjedini i podeli jedne od drugih

11:59 – Đurić u Zubinom Potoku, Srpska lista s njim

Nešto pre 12 časova u Zubin Potok je stigao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Predstavnici vlasti – Srpske liste i zaposleni u institucijama dočekali su ga aplauzom, uz motivacionu muziku sa razglasa. Oko stotinjak ljudi je okupljeno ispred zgrade opštine, gde će se Đurić sastati sa gradonačelnicima sa Severa.

O tome šta se događalo na Vidovdan čitajte i gledajte u:

Vidovdan na Gazimestanu: Krv je ista, da svako poštuje svoju naciju i živimo složno

Vidovdanske besede Amfilohija i Atanasija u Gračanici i na Gazimestanu

Vidovdan na Gazimestanu, više poklonika nego lani

Danas je Vidovdan – Vladike u Gračanici i na Gazimestanu, Đurić na Severu

Tu su pripadnici Srpske liste sa Severa, među kojima su i poslanici kosovske skupštine, kao i lokalna rukovodstva. Prisutni su i zaposleni u pojedinim institucijama sa Severa.

Oko desetak okupljenih u prvom redu nose srpske zastave, koje su im podeljene nešto ranije.

U Zubinom Potoku situaciju nadgleda i veći broj pripadnika Kosovske policije, a događaj pred opštinom posmatraju i pripadnici KFOR-a.

Đurić je prethodno srpskim medijima najavio otvaranje vodovoda na koji se na Severu već godinama čeka, i koji se poslednjih mesec dana ubrzano gradio. Međutim, u današnjoj najavi neposredno pred dolazak, pomenut je samo sastanak u opštini i potom odlazak u rektorat u Kosovsku Mitrovicu gde Univerzitet obeležava svoj dan.

Prethodno su iz Prištine stigle vesti da Đurić može da poseti Sever samo prema svojoj prethodnoj najavi za vlasti u Prištini, a to je odlazak u Kosovsku Mitrovicu, ne i druga mesta, i da ukoliko bude odstupio od plana posete – „biće uhapšen“.

Na Severu Kosova, glavno pitanje na Vidovdan je pražnjenje rafova u prodavnicama i najava zatvaranja svih lokala u ponedeljak. što je u duhu humanitarne krize koju su najavili privrednici i srpski predstavnici. Već desetak dana se prodaju samo zalihe, nakon odluke i najave udruženja privrednika da se posle onog što opisuju kao pritisak kosovskih poreskih organa i policije ne nabavlja više roba, za jedne alternativnim, za druge ilegalnim kanalima, i to sedam meseci nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto za robu iz Srbije, te da se ne nabavlja roba sa juga.

Pratite uživo posetu Marka Đurića na KoSSevu, kao i događaje na Vidovdan u Gračanici i na Gazimestanu – Danas je Vidovdan – Vladike u Gračanici i na Gazimestanu, Đurić na Severu, gde se nalaze arhijereji Srpske pravoslavne crkve, uz više hiljada vernika.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.