VIDEO: Većina kosovskih Albanaca misli da je civilna zaštita struktura "kriminalnih bandi"; podaci sa terena govore drugačije

U Prištini je ove nedelje emitovana emisija "Tema" medijske nevladine organizacije "Internews Kosova" u kojoj je tema bila "integracija paralelnih struktura" – pripadnika MUP-a i civilne zaštite. Kako vide civilnu zaštitu i njenu ulogu na Severu Kosova i Metohije u Prištini, govorili su direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije, Florijan Ćehaja i aktivistkinja civilnog društva iz Mitrovice, Valjdete Idrizi. O tome kakva je uloga civilne zaštite prema informacijama sa samog terena – Severa Kosova, govorile su Maja Bjelos i Isidora Stakić iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku, koje su takođe, zajedno, sa Ćehajom govorile i o Briselskom sporazumu za integraciju policije, odnosno postojećem problemu neintegrisanih pripadnika MUP-a, te mogućim modalitetima u okviru briselskog dijaloga za integraciju oko 800 pripadnika civilne zaštite sa Severa. Jedno od ključnih pitanja tokom emisije bilo je da li je civilna zaštita naoružana formacija, ili ne – o čemu u prilog govore sami podaci sa terena, odnosno, kako će se rešiti problem budućeg radnog statusa velikog broja pripadnika ove civilne formacije. U nastavku pogledajte emisiju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.