Kosovo punopravan član FIBA-e: Politički vrh Kosova oduševljen

Kosovo je postalo 215. član FIBA-e, saopštila je ova košarkaška međunarodna organizacija. Košarkaški savez Kosova je primljen u FIBA-u nakon što je 5. februara, posle više ranijih pokušaja uspeo da u sedištu FIBA-e u Švajcarskoj – podnese prijavu za prijem. Košarkaški savez Srbije se nije još uvek zvanično oglasio u vezi sa ovom odlukom FIBA-e. 

"Odluka koja je donešena tokom sastanka FIBA-inog izvršnog komiteta dolazi nakon odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta o davanju punog priznanja Kosovu u decembru 2014, u skladu sa pravilom 3.7 olimpijske Povelje," navodi se u saopštenju na zvaničnoj Internet stranici FIBA-e. 

FIBA Europe će, kao rezultat današnje odluke, sada raditi na uključivanju reprezentacije Kosova u takmičenja početkom ovog leta, dodaje se u saopštenju FIBA-e. 

Podsetimo, čelni ljudi KS Kosova kao glavni adut za podnošenje prijave FIBA-i su isticali da je Kosovo već primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, te da je aplikacija Kosova od strane FIBA-e ocenjena kao "visoko kvalitetna".

Reakcije kosovskih zvaničnika 

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga: 

Alej-up za Kosovo! Srećno članstvo u FIBA-i
 

 


Kosovski premijer, Isa Mustafa: 

Dragi prijatelji, želim sa vama da podelim sreću zbog prihvatanja Kosovskog košarkaškog saveza u Međunarodni košarkaški savez

 

 


Zamenik kosovskog premijera i ministar inostranih poslova, Hašim Tači: 

Velika podrška u priznavanju. Kosovo postalo član FIBA-e. Čestitam Eroldu Beleguu i Košarkaškom savezu Kosova! Čestitam mladi košarkaški Kosova!

 

Povezani članci: 
 
 
 
 
 
 

Petnaest međunarodnih saveza + MOK

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. godine i to pod svojom zastavom. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.