Veton Suroi: Razgovori Tači – Vučić o granicama tajni

Veton Surroi FOTO: Periskopi
Veton Surroi FOTO: Periskopi

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Razgovori koje kosovski predsednik Hašim Tači i njegov srpski kolega Vučić Aleksandar vode o granicama, publicista Veton Suroi (Veton Surroi), nazvao je tajnim.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Suroi je rekao da predsednik Tači nema legitimitet da vodi takve razgovore sa predsednikom Srbije, i kao takvi, on prevazilazi svoj ustavni mandat.

Korekcija granica, prema Suroijevim rečima, izazvaće tenzije u celom regionu i kaže da je opozicija učinila dobro zato što je sazvala vanrednu sednicu 4. septembra.

Radio Slobodna Evropa: Gospodine Suroi, i ideja razmene granica našla se na pregovaračkom stolu između Kosova i Srbije u Briselu. Kako vidite takvu ideju?

Veton Suroi: Ideja je da se prevaziđe način na koji treba da se razgovara. Naime, Kosovo i Srbija trebalo bi da inicijalno razgovaraju o obostranom priznanju, odnosno o tome kako će kao nezavisne države da sarađuju. Nezavisne države onda mogu da razgovaraju o korekcijama granice, kao što su Holandija i Belgija uradile, ali sa dugoročnijim kontekstom saradnje i u okviru jedne forme u kojoj nema etničke komponente.

U slučaju Kosova događaju se tajni razgovori, neovlašćeni o razmeni teritorija i razmeni stanovništva, što u stvari ne ojačava, niti stvara uslove za odnose između dve nezavisne države.

Radio Slobodna Evropa: Predsednik Kosova Hašim Tači i srpski Aleksandar Vučić očekuju da se vide 7. septembra. Očekujete da će predsednici da poguraju svoju ideju o granici?

Veton Suroi: Predsednik Vučić ima puni legitimitet i legalitet, u skladu sa ustavnim sistemom Srbije, kao i prema političkoj moći koju ima predsednik Vučić. Gospodin Tači nema ni taj legitimitet, niti legalitet da govori o granicama. Dakle, bez obzira na to kakav bio njegov razgovor o granicama, to je prevazilaženje ustavnog mandata.

Radio Slobodna Evropa: Kakav uticaj bi moglo da ima otvaranje pitanja granica za Kosovo i region?

Veton Suroi: Do sada je imalo negativnog efekta, jer stvara tenzije i na Kosovu stvara iluziju da će to pitanje regulisati odnose. U Makedoniji stvara očekivanje, u lošem trenutku, da bi Makedonija trebalo da ujedini sve, Albance i Makedonce – da glasaju referendumom, koji će da omogući Makedoniji da postane članica NATO-a, što je nacionalni interes Makedonije. I loš je trenutak za Bosnu i Hercegovinu, jer je ona disfunkcionalna država, koja je uvek usred pritiska zbog pitanja korekcije granica. Kao što smo videli, predsednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, bio je prvi koji je pozitivno reagovao na ovo pitanje.

Radio Slobodna Evropa: U međuvremenu, kako vidite ulogu opozicije u ovom procesu?

Veton Surroi: Opozicija je dobro uradila što je sazvala vanrednu sednicu parlamenta. Trebalo bi da nastavi da gradi zajednički stav i sa vladajućim strankama i strankama koje smatraju da je ovo opasan trenutak za Kosovo.

Radio Slobodna Evropa: Da li predsednik rizikuje smenu ako ostane sam u svojoj ideji korekcije granice?

Veton Surroi: Sudbina predsednika Tačija je potpuno nebitna za pitanje Kosova. Izvorno, to je interes Kosova, a ne predsednika Tačija. Gospodin Tači je kontinuirano stvarao politiku tako da je njegov interes stavljen ispred interesa Kosova.

Radio Slobodna Evropa: Kakva je uloga međunarodne zajednice u ovom pregovaračkom procesu, koliko ona može da bude od ključnog značaja za određivanje budućeg sporazuma Kosovo-Srbija?

Veton Suroi: Pojam međunarodne zajednice je veoma širok pojam, ali hajde da kažemo da Zapad u ovom slučaju nema jedinstvenu pozicija. Srećom, nemački stav je potpuno jasan i nadamo se da će se ujediniti, ali pre nego da brani Kosovo, da brani Nemačku ili bilo koga drugog, Kosovo mora da zaštiti same Kosovare.

Radio Slobodna Evropa: Da li vidite izbore kao rešenje?

Veton Surroi: Šta god da je pravo rešenje za Kosovo kako bi se izvuklo iz ove provalije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.