Administrativni radnici kosovskih sudova i tužilaštava u štrajku zbog plata; štrajk i na Severu

Štrajk pravosudnih administrativnih radnika i na Severu
Foto: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran i preuređenog redosleda pasusa; jučerašnje izdanje)

Kallxo: Štrajk i na Severu

„U ovom štrajku, u vezi sa regionom Mitrovice, učestvuju i ogranci Osnovnog suda u Vučitrnu, Srbici, Leposaviću i Zubinom Potoku. Prema sporazumu centrale sindikata, Osnovni sud u Mitrovici dobio je izuzeće u vezi sa presudama u hitnim slučajevima poput onih o pritvoru. Ostaćemo ovde do kraja vremena,“ rekao je za Kallxo predsednik Nezavisnog sindikata Osnovnog suda u Mitrovici, Seljman Gaši.

Sindikat pravnih radnika najavio je da će od srede svi zaposleni u administraciji kosovskih sudova i tužilaštava stupiti u štrajk, prenosi Zeri.

Oni zahtevaju povećanje plata od 100 procenata za oko 2.000 radnika.

Saopštenje pročitajte u celosti:

„Sindikat pravnih radnika obaveštava javnost da od 07.04.2018 svi radnici sudova i administracije tužilaštva Republike Kosovo počinju generalni štrajk.

Zahtevi štrajkača su povećanje plate za 100%, za oko dve hiljade zaposlenih u administraciji i regulisanje njihovog statusa.“

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, doneo je odluku o povećanju plata za sve državne zvaničnike, uključujući i njega, prenosi „Zeri“.

Ovom odlukom, radnici pravosudnog sistema takođe automatski dobijaju uvećanje.

Iako je Ustavni sud ocenio da uvećanje plata nije u sukobu sa zakonom, pored državnih zvaničnika, ostali tek treba da dobiju povećanje plata od 100 odsto, prenosi Zeri.

Obaveštenje o štrajku na albanskom i srpskom na ćirilici
Obaveštenje o štrajku na albanskom i srpskom na ćirilici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.