Apostolova ministarstvu prosvete: Dali smo 34 miliona za obrazovni sistem, vaš rezultat je nula

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, zahteva da se izvrše reforme u prosveti. Na sastanku parlamentarnog Odbora za obrazovanje ona je najavila saradnju sa Ministarstvom obrazovanja Kosova (MONT) na izradi novog programa koji će poboljšati stanje u prosveti. Pozvala je Vladu Kosova da usvoji i podrži taj dokument.

“Sistem obrazovanja bi trebalo da počne od nule. Za oblast obrazovanja do sada smo dali 34 miliona evra, ali oni nisu dali nikakav rezultat,“ rekla je ona, prenosi list Gazeta Express.

Ona je poručila poslanicima da još jednom razmisle pre nego što izglasaju Nacrt zakona o nastavnicima 90-tih.

Usvajanje tog nacrta zakona, prema njenim rečima, povećaće nezadovoljstvo u drugim kategorijama, piše Express.

Apostolova je pomenula i poslednji slučaj zvaničnice MONT-a, koja je osumnjičena za krađu u Briselu i koju je ministar Šićiri Bitići suspendovao.

“U poslednje vreme bilo je nekoliko incidenta, gde u ministarstvu obrazovanja postoje zvaničnici koji nisu mnogo podigli nivo moralnog ponašanja. Verujem da znate o čemu je reč, ne želim da pominjem imena. Rad u ministarstvu prosvete je velika odgovornost,“ rekla je Apostolova.

Prošle nedelje, ministar prosvete, Šićiri Bitići, predvodio je delegaciju MONT-a u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje, obuku, istraživanje i inovacije.

Jedna visoka zvaničnica MONT-a u jednom trenutku se odvojila od delegacije. Nakon što je zakasnila u povratku, delegacija je počela da je traži.

Za to vreme, zvaničnica je otišla u kupovinu. U jednom lokalu u centru Brisela uhvaćena je navodno u krađi.

Ona je kupila nekoliko stvari u lokalu, a nekoliko je navodno stavila u torbu. Vrednost navodno ukradenih stvari je 40 evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.