Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini, ali uz jedan uslov

Putin
FOTO: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je spreman da zaustavi rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje tekuće linije fronta, četiri ruska izvora rekla su za Rojters, dodavši da je spreman da nastavi sa borbama ako Kijev ili Zapad ne odgovore, prenosi N1.

Tri izvora, bliska Putinovom užem krugu, kazali su Rojtersu da je ruski lider izrazio frustriranost maloj grupi savetnika zbog onoga što on vidi kao pokušaje koje podržava Zapad da se spreče pregovori i odluku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da isključi razgovore.

„Putin može da se bori onoliko dugo koliko treba, ali Putin je, takođe, spreman i za primirje – da pauzira rat“, rekao je jedan od četvorice izvora, viši ruski zvaničnik koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

Rojters je razgovarao sa ukupno pet ljudi koji rade ili su radili sa Putinom na višem nivou u političkim i poslovnim svetovima. Peti izvor nije govorio o „zamrzavanju rata“ u okvirima sadašnjih linija fronta.

Dvojica od Rojters-ovih izvora kazali su da je Putin gledišta da su dobici u dosadašnjem ratu dovoljni da bi ih prodao ruskom narodu kao pobedu.

Najveći evropski konflikt od Drugog svetskog rata odneo je desetine hiljada života na obe strane i uzrokovao je sankcije Zapada ruskoj ekonomiji.

Tri izvora su rekla da je Putin shvatio da bi svaki dramatični novi napredak zahtevao još jednu mobilizaciju širom zemlje, što on nije želeo, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsednika, kaže da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022.

Poziv na mobilizaciju je uplašio deo stanovništva u Rusiji, što je dovelo do toga da stotine hiljada muškaraca koji podležu regrutaciji napusti zemlju. Ankete su pokazale da je Putinova popularnost opala za nekoliko procentnih poena.

Peskov je rekao da Rusija nema potrebu za mobilizacijom i da umesto toga regrutuje dobrovoljce u oružane snage.

Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno izgledaju daleko, ocenjuje Rojters.

Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima nije početak kraja rata. On je obećao da će ponovo preuzeti izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. On je 2022. potpisao dekret kojim je bilo kakav razgovor sa Putinom formalno proglašen „nemogućim“.

Jedan od izvora je predvideo da do dogovora ne može doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija ne zaobiđe i ne postigne dogovor sa Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken, govoreći u Kijevu prošle nedelje, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtev za komentar, rekao je da je prvi čovek Kremlja više puta jasno kazao da je Rusija otvorena za dijalog, navodeći da Moskva ne želi „večni rat“.

Ukrajinska ministarstva spoljnih poslova i odbrane nisu odgovorila na pitanja Rojtersa.

N1/RojtersPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.