Pokrenut zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

Stejt department SAD i Služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) pokrenuli su zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu, fokusiran isključivo na manipulaciju stranim informacijama i mešanje u unutrašnja pitanja (FIMI), što uključuje dezinformacije i propagandu, saopštio je Stejt department, piše N1.

Mehanizam je pokrenut nakon odluke donete na ministarskom sastanku Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU održanog u Belgiji prošlog meseca.

“Prepoznajući našu zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu i stranim akterima koji ciljaju region FIMI operacijama, mehanizam će ojačati integritet informacionog okruženja na Zapadnom Balkanu. On će osnažiti partnere istomišljenike da mogu da se sami suoče sa FIMI pretnjama i da zajedno rade na smanjenju sposobnosti Rusije i Narodne Republike Kine da koriste propagandne kampanje i kampanje manipulacije informacijama u regionu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD i EU nastavljaju rad na integraciji regiona u evroatlantske strukture, sa ciljem da se ojača Evropa kao geostrateški partner i ojačaju demokratsko upravljanje i vladavina prava, kao i da regionalni partneri budu sigurniji i prosperitetniji.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.