Vesli Klark odlikovan na Kosovu – priznanje za „ulogu u oslobađanju“

Vesli Klark odlikovan na Kosovu Ljumir Abdidžiku Vesli klark
FOTO: Gazeta Express

Vesli Klark odlikovan na Kosovu – priznanje za „ulogu u oslobađanju“…

Penzionisani američki general, Vesli Klark, koji je 1999. bio na čelu snaga NATO-a, odlikovan je danas u Prištini. Stranka Demokratski savez Kosova (LDK) uručila mu je priznanje za, kako je saopšteno „ulogu u oslobađanju Kosova“.

Vesli Klark je tokom posete Kosovu boravio u sedištu ove opozicione stranke.

Tamo ga je dočekao predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku). Potom mu je i uručio priznanje za „istorijsku ulogu i doprinos oslobođenju Kosova“.

Abdidžiku je rekao da je Klarkov doprinos „kamen temeljac u istoriji Kosova“.

„Vaše prisustvo ovde danas je duboko svedočanstvo o trajnim vezama prijateljstva i solidarnosti koje ste predstavljali kroz svoju izvanrednu službu i temeljnu podršku narodu Kosova. Generale Klark, vaše ime je urezano u temelje kosovske istorije kao simbol hrabrosti, vođstva i nepokolebljive posvećenosti pravdi i miru“, smatra Abdidžiku.

Kaže i da su „tokom najmračnijih sati borbe za slobodu“, odlučnost i proaktivne akcije Klarka „dale nadu i snagu naciji koja čezne za slobodom“.

„Vaše vođstvo tokom NATO intervencije bilo je prekretnica. Ne samo da je promenilo tok naše istorije, već je obezbedilo i opstanak i budućnost bezbrojnih života – naših ljudi!“, dodao je Abdidžiku.

„Generale Klark, ovo odlikovanje ne samo da simbolizuje naše duboko uvažavanje, već i naše prepoznavanje vrednosti koje predstavljate. Vrednosti koje su blisko povezane sa vizijom našeg cenjenog vođe, dr Ibrahim Rugova“, rekao je ujedno.

Klark: LDK je razlog zašto je intervencija na Kosovu bila uspešna

Na ovom događaju obratio se i Vesli Klark. Osvrnuo se na 1999. i NATO bombardovanje bivše Jugoslavije, navodeći da je tada LDK odigrala izuzetnu ulogu, prenosi Gazeta Express.

„Mislim da je uspeh intervencije NATO-a, za razliku od drugih zemalja u kojima je intervenisao, to što je LDK funkcionisala na Kosovu“, rekao je Klark.

U tom kontekstu, penzionisani general je pomenuo Irak i Avganistan kao mesta gde se i dalje vode borbe nakon intervencije.

„Najveći američki heroj Kosova“

Klar se danas sastao i sa predsednikom opštine Mitrovica, koji je ujedno kandidat za premijera opozicione PDK, Bedrijem Hamzom.

Hamza vidi Klarka kao „najvećeg američkog heroja Kosova“.

„U nedelju ujutru primio sam velikog američkog heroja Kosova, generala Veslija Klarka. Duboko osećajući naš bol, videći narodnu žrtvu za slobodu, general Klark je 1999. godine bio nada i vera za nas da sloboda i mir dolaze“, poručio je Hamza.

Predsednik opštine Mitrovica je naveo da je „Kosovo dom svakog Amerikanca“.

Klar je i u prethodnim godinama boravio na Kosovu kada se ujedno sastajao sa predstavnicima vlasti iz Samoopredeljenja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.