Klark u Prištini: Sa Kurtijem sam razgovarao samo o energetskim projektima

FOTO: Gazeta Express

Bivši američki general i komandant NATO-a Vesli Klark, bez ikakve prethodne najave, boravi danas u poseti Prištini. Tokom dana on se sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i sa kosovskim ministrom odbrane.

Kako je Klark kazao, nakon sastanaka, sa Kurtijem nije razgovarao o bezbednosnoj situaciji, već je tema njihovog razgovora bila isključivo energetika – tačnije projekti a posebno solarna energija.

„Razgovarali smo o razvoju energetike na Kosovu, koliko brzo možemo da unesemo solarnu energiju, znamo da je vreme da sve zemlje u jugoistočnoj Evropi odustanu od korišćenja energije koja emituje ugljenik i da razviju solarnu energiju što je više moguće“, rekao je Klark za prištinski Klan Kosova.

Ipak, kako je dodao za T7, smatra da je dobro da je kosovska vlada vodi računa o bezbednosnoj situaciji. 

„Dobro je što je vlada pažljiva, ali ne treba zaboraviti da je i Kfor prisutan na Kosovu“, rekao je Klark.

Klark se tokom dana sastao i sa kosovskim ministrom odbrane, Armendom Mehajem.

Kako je objasnio za Klan Kosova, on nije specijalni Mehajev savetnik, već je samo „njegov prijatelj“.

„Nisam poseban savetnik, ja sam samo prijatelj. Mogu da posavetujem bilo koga, nemam poseban zadatak“, kazao je on.

Klark je naveo da ga ministar Mehaj, kao i bilo ko, može nazvati i reći mu kako stvari stoje, dodajući da se ni sa čim posebno nije bavio u ministarstvu odbrane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.