Verifikacija diploma za kosovske institucije: Uverenje o završenim studijama od danas besplatno

Diplomci Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici su za uverenje o položenim ispitima trebalo da izdvoje minimum 6.000 dinara, a sada je to uverenje, za verifikaciju diploma u Prištini – besplatno, rekao je savetnik zamenika Premijera Kosova, Milan Stolić.

Pročitajte još: 

Objavljena procedura za verifikaciju diploma sa univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Stupio na snagu sporazum BG i PR o uzajamnom priznavanju diploma

"U saradnji sa Skupštinom grada Prištine, rektorom Univerziteta i dekanom Pravnog fakulteta, doneli smo odluku da, po Briselskom sporazumu, uverenja koja su do sada naplaćivana – budu besplatna. To je olakšavajuća okolnost za sve koji su završili fakultete i koji žele da verifikuju diplomu," rekao je Stolić.

Diplomci od nedavno mogu da predaju dokumentaciju za verifikaciju diploma u zgradi opštine Gračanica.

Verifikacija diploma predviđena je uredbom Vlade Kosova od decembra 2015. i podrazumeva proveru validnosti diploma sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Verifikacijom diploma, svršenim studentima će biti omogućeno zapošljavanje u javnim institucijama Kosova i polaganje stručnih ispita, među kojima i pravosudnog. Mera verifikacije važiće do 11. maja 2017. godine.KoSSev: Uredba o priznavanju diploma sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici je za samu kosovsku vladu, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira." 

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma čitajte u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistemComments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.