Verbalni sukobi Srpske liste i SLS eskalirali u manji fizički obračun

Foto: Kosovo Press, caption

Vest je ažurirana

Danas je u jednom restoranu u Prištini došlo do fizičkog sukoba između lidera Samostalne liberalne stranke, Slobodana Petrovića i poverenika Srpske liste u Prilužju, Milana Kostića. SLS i Srpska lista iznose kontradiktorne navode o tome ko je koga napao, ali i ko je dao izjavu, a ko priveden od strane Kosovske policije. Petrović, koji je u trenutku kada je Srpska lista saopštila da je priveden držao konferenciju za štampu u zgradi kosovske skupštine, tvrdi da je napadnut zbog retorike kojom mu je crtana meta, a nakon jutrošnjeg gostovanja na RTK gde je govorio o radu bivšeg ministra poljoprivrede Nenada Rikala, čiji je bivši savetnik upravo Kostić. S druge strane, Srpska lista konstatuje da su Petrović i njegovi pajtaši „nakon ulaska u Vladu Ramuša Haradinaja i dobijenog mesta ministra umislili da mogu fizički da napadaju i vređaju svoje sunarodnike samo zato što su njihovi politički protivnici“.

Poslanik u Skupštini Kosova, Slobodan Petrović rekao je na konferenciji za medije da je fizički napadnut danas nedaleko od zgrade skupštine i podsetio da se protiv njega i njegove stranke „vodi hajka i orkestrirana kampanja“ zbog toga što „vodi politiku suživota, tolerancije, mira, politiku zajedništva“.

Petrović je podsetio na nedavno otvoreno pismo koje je uputio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću u kom ga je pozvao da dobro proveri činjenice koje iznosi o njemu i rekao da se nakon tog pisma, u kom je „argumentovano“ objasnio koje su sve laži u vezi sa njim iznete, predsednik Srbije više nije oglašavao, ali da „je nastavila Srpska lista, vođena direktorom kancelarije, Đurićem i isto iznošenjem sve samih neistina“.

„Ja sam jutros gostovao na televiziji RTK, na jutarnjem programu, i tamo sam izneo neke podatke za bivšeg ministra Rikala, koji je bio ministar za poljoprivredu. Taj čovek koji je mene napao je bivši savetnik Rikala, bio mu je savetnik do poslednjeg dana. Pola sata nakon te emisije otišao sam u restoran, tu na terasi bio je taj čovek, on se zove Milan Kostić koji je svima nama iz srpske zajednice jako poznat, pre svega po lošem,“ rekao je medijima Petrović.

Objasnio je dalje da mu je Kostić, nakon što je on ušao u restoran, dobacio „nekoliko ružnih reči i opsovao“, a potom i zapretio da će mu flašom „slomiti glavu“, nakon čega je još jedna osoba  u Kostićevom društvu ustala „da se fizički obračuna“ sa Petrovićem.

„U tom metežu telefon mi je ispao i sa tim telefonom… posle sam ga uzeo od njega. Mislio sam da se odbranim sa tim telefonom, pošto je on krenuo sa flašom i tu mi je izrekao bezbroj psovki i pretnji i ja sam odmah pozvao policiju,“ opisuje Petrović tok događaja bez detalja šta je uradio s telefonom.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode Srpske liste da je on Kostića udario telefonom, Petrović je upitao „zar je prvi put da oni lažu“.

Policija je ubrzo došla, uzela izjave, a Kostića „odvela u stanicu policije“, objašnjava dalje Petrović.

„U međuvremenu, dok je policija dolazila, on je zvao telefonom neke ljude i pretio mi sa njima. Rekao je i da je zvao zamenika ministra policije (Milan Radojević, prim.red) koji je iz Srpske liste, u vladi, i rekao videćeš ti zbog ovoga kako ćeš da prođeš“.

Izrazio je i uverenje da „policija sigurno ima dosije u vezi sa tom osobom“.

Nakon incidenta, ubrzo se u restoranu pojavio i poslanik Srpske liste, Slavko Simić, rekao je Petrović. Inače, Slavko Simić, kao i ostali poslanici Srpske liste, bojkotuje rad Skupštine Kosova i tvrdi da sednicama nije prisustvovao od novembra prošle godine. Nedavno se našao i u centru kontroverze oko zloupotrebe njegove poslaničke kartice, budući da je naš portal utvrdio da je ove godine čak tri puta bio registrovan kao prisutan na sednicama Skupštine Kosova, uprkos tome što njegova partija bojkotuje rad ove institucije.

O Kostiću tvrdi da je „godinama unazad na svaki mogući način diskreditovao“ njega i stranku koju vodi navodno lažnim tekstovima, ali i fizičkim pretnjama, „pogotovo na poslednjim parlamentarnim izborima, gde je sa par nekoliko njegovih prijatelja svakodnevno šetao u opštini Gračanica i pretio ljudima, svima onima koji treba da glasaju za Samostalnu liberalnu stranku“.

Napad na njega, tvrdi, „nije slučajan“ i tumači ga kao posledicu retorike kojom mu se crta meta i šalje poruka ljudima „sa druge strane zakona“ da mogu i „fizički da ga napadnu ili i ubiju“.

Slobodan Petrović je poručio da „nije čovek koji se plaši“ ali da brine za svoje saradnike koji „časno obavljaju svoj posao“.

Srpskoj zajednici na Kosovu poručio je da je njen predstavnik u kosovskom parlamentu i da „neće dozvoliti da im iko preti, da ih iko laže, da ih plaši“.

„Znam da ste uplašeni, već duže vreme ste uplašeni i ono što je posebno žalosno, uplašeni ste od onih koji bi trebalo da vas štite, ali bez obzira koliko smo mi slabi, koliko smo mali, mi ćemo se boriti za vrednosti, za kvalitete i promovisaćemo sve ono što je dobro, što krasi srpsku zajednicu“, poručuje Srbima na Kosovu.

Srpska lista: Prvi put posle 1999. da u Prištini Srbin bude žrtva napada od strane drugog Srbina

S druge strane, Srpska lista tvrdi da je, Milan Kostić, „istaknuti član Srpske liste“, napadnut bez ikakvog povoda i da ga je Slobodan Petrović „uz pogrdne reči pogodio u glavu mobilnim telefonom“.

„Na zaprepašćenje svih prisutnih, Slobodan Petrović je nakon toga seo i naručio piće,“ saopštila je Srpska lista.

U saopštenju Srpske liste, suprotno tvrdnjama Petrovića, navodi se da je policija „Petrovića privela, a od Kostića su zahtevali da im da izjavu o celom događaju“.

Dodali su i da je incidentu prisustvovao i Boban Stanković, funkcioner SLS koji je „u prisustvu policije na račun Kostića izrekao više ozbiljnih pretnji“.

Petrović nije pomenuo prisustvo svog stranačkog kolege za koji Srpska lista tvrdi da je bio na licu mesta, dok Srpska lista nije pomenula prisustvo još jednog zvaničnika Srpske liste i poslanika Slavka Simića za koje je Petrović tvrdio da su bili prisutni tokom, odnosno nakon incidenta.

Za razliku od Petrovića koji kaže da Kostića „srpska zajednica poznaje po pretnjama i ucenama“, Srpska lista navodi da Kostića „Srbi na Kosovu i Metohiji znaju kao porodičnog čoveka koji je u političke vode ušao na zahtev svoju sunarodnika i koji je dao značajan doprinos opstanku srpskog naroda“.

Srpska lista koja i dalje ima dva ministra u koalicionoj vladi takozvane ratne koalicije, smatra da su Slobodan Petrović i njegovi „pajtaši umislili da mogu fizički da napadaju i vešaju svoje sunarodnike“ i to nakon „ulaska u Vladu Ramuša Haradinaja i dobijenog mesta ministra“.

PKS: Primenite zakon na kriminalce iz Srpske liste

Partija kosovskih Srba osudila je današnji napad na predsednika SLS-a i pozvala nadležne na Kosovu da „reaguju i počnu sa primenom zakona prema kriminalcima iz Srpske liste, koji već duži period nekažnjeno prete i fizički napadaju Srbe političke neistomišljenike“.

Iz PKS tvrde da „ovo nije prvi slučaj gde se članovi Srpske liste koriste mafijaškim metodama“ i da su članovi PKS takođe bili na „udaru fizičkog nasilja od strane Srpske liste“.

Haradinaj: Neprihvatljivi napadi koji dovode u pitanje slobodu mišljenja

Incident je osudio i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

„U ime Vlade Kosova oštro osuđujem verbalni i fizički napad na poslanika Skupštine Kosova Slobodana Petrovića. Neprihvatljiv je bilo kakav napad koji dovodi u pitanje slobodu mišljenja i politička ubeđenja bilo koga“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Nenad Rašić: Incident je rezultat ekstremne podele Srba

Predsednik Progresivne demokratske stranke i bivši poslanik u kosovskoj skupštini, Nenad Rašić, oglasio se povodom današnjeg incidenta. “Današnji incident desio se kao rezultat ekstremnih podela Srba na Kosovu – onih koji podržava beogradska vlast i drugih koji pokušavaju da stvore autohtonu kosovsku političku scenu”,  izjavio je Rašić za Kljan Kosova.

Iako je u tekstu Gazete Express, koja je prenela ono što je Rašić govorio u uključenju za TV Kljan Kosova, navedeno da je Rašić navodno rekao: “U ovom slučaju, ovu ekstremnu podelu stvorila je sama politika Samostalne liberalne stranke”, a objavio naš portal, Rašić jed u naknadnoj reakciji za KoSSev demantovao istinitost izjave, navodeći da se radi o netačnom citiranju, odnosno da nije „uopšte pominjao SLS“.

U istoj izjavi za Kljan Kosova dodao je da je „članovima Srpske liste već postala tradicija da za šta god da se desi da optuže druge“ ali i da očekuje da će u narednim danima nadležne institucije izaći sa konkretnim zaključkom o slučaju.

Za ovu situaciju, Rašić ne krivi samo Beograd, prenosi Kljan Kosova.

“Nisu samo institucije u Beogradu odgovorne, već i vlasti na Kosovu koje su omogućile ekstremne nacionalističke politike – ne samo na lokalnom nivou, već i u centralnim institucijama,” zaključio je.

 

U međuvremenu, Srpska lista je objavila snimak koji, kako deluje, dolazi sa neke sigurnosne kamere u Prištini. Na snimku je vidljiv fizički kontak između trojice muškaraca koji liči na obračun.

Snimak je prekinut pre nego što je, kako je Srpska lista navela, „na zaprepašćenje svih prisutnih, Slobodan Petrović nakon toga (incidenta) seo i naručio piće“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.