Veliki pritisci da se Tačiju i Ljimaju oproste zločini

I dok svi čekaju utorak kad će istražitelj Klint Vilijamson predstaviti izveštaj o zločinima počinjenim nad Srbima, „Blic“ objavljuje gde je sve Drenička grupa Hašima Tačija činila zločine na KiM.
 
Za najzloglasnija mesta na Kosovu u kojima je Tačijeva Drenička grupa zatvarala i ubijala uglavnom kidnapovane Srbe slove logori Likovac u opštini Srbica, zatim Lapušnik u opštini Glogovac, Zočište u opštini Orahovac i Glođane u opštini Dečane.
 
Prema podacima iz 1998. godine, u Likovcu je odvedeno 26 ljudi, među kojima i deset rudara sa kopa Belaćevac. U Lapušnik četrdesetak zatvorenika, Zočištu tridesetak, a najviše u Glođanu, oko 60. Tokom 1999. godine taj broj je narastao od 300 do 500 ljudi. Oni su tamo mučeni, ubijani, a neki su odvedeni u Albaniju, gde se im vađeni organi.
 
Jedan od glavnih dokaza protiv Hašima Tačija (41) i njegove Dreničke grupe koji je dostavljen Vilijamsonovom timu jeste video-snimak iz logora u Likovcu, na kome se osim pripadnika ove grupe vide i četvorica kidnapovanih Srba sa KiM.
 
Snimak iz logora u Likovcu načinili su pripadnici OVK u maju 1998. godine. Na ovom video-zapisu vide se Žarko Spasić, radnik EPS-a na kopu Belaćevac, kidnapovan 14. maja 1998. na radnom mestu, Dejan Stoiljković, policajac iz Gnjilana, kidnapovan 19. maja 1998, Vladimir Spasić, kidnapovan 19. maja 1998, i Miroslav Šuljinić, radnik iz Kline, kidnapovan 21. maja 1998. Posmrtni ostaci Šuljanića pronađeni su 2005. u masovnoj grobnici kod Lapušnika.

Blakaj: Skeptičan
 
Direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo, Bekim Blakaj, rekao je za “Blic” da se na Kosovu ne očekuje da u Briselu bude objavljen sasvim transparentan izveštaj, ali da je po pitanju zločina trgovine organima skeptičan jer „čak ni Tribunal u Hagu nije uspeo da iskopa nešto novo”.
 
– Nadam se da ćemo na kraju imati tačne podatke – kaže on.
 
U izveštaju Dika Martija stoji da su unutar Albanije postojali improvizovani logori u kojima su ubijani zarobljeni civili, većinom Srbi, a njihovi organi prodavani na crnom tržištu. Takvih mesta, prema Martijevom izveštaju, bilo je četiri.
 
To su privatna kuća u selu Bicaj, zatim dve kuće u gradiću Burelj, onda privatna kuća (poznata kao “žuta kuća”) u selu Ripe kod Burelja, kao i seosko imanje u mestu Fušt Kruj (kod Tirane).
 

U izveštaju Martija Hašim Tači je označen kao vođa, a pripadnici Dreničke grupe bili su Džavid Haliti, Kadri Veseli, Azem Sulja i Fatmir Ljimaj. Oni su zajedno sa Tačijem bili umešani u naređivanje, a u nekim slučajevima lično su nadgledali ubistva.


Vukčević za „Blic“: Dokazani ratni zločini

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže za „Blic“ da tužilac Klint Vilijamson nije podlegao političkim pritiscima prilikom istrage zločina OVK.
 
"Nisam imao uvid u izveštaj, ali smo razgovarali otvoreno i iskreno. Mi smo sve dokaze koje smo prikupili predali Diku Martiju i zatim Vilijemsonovom timu. Onda je on proširio vođenje istrage u devet zemalja uključujući i Albaniju, u koju mi nismo imali pristup, a sumnjali smo da su tamo sahranjene žrtve trgovine organima. Njegov tim pokazao je profesionalizam," kaže Vukčević. On ističe da je slučaj Dreničke grupe bio je jedan od prvih predmeta Tužilaštva za ratne zločine po kojem su kasnije podignute optužnice u Haškom tribunalu. "Dokazano je da su počinjeni ratni zločini a ko je na optužnicama i da li su podignute protiv visoko rangiranih vojnih komandanata ili političara, to su opet detalji o kojima ne mogu da govorim," kaže Vukčević.

Specijalni tim, na čijem je čelu Amerikanac Klint Vilijamson, posle tri godine istrage nije uspeo da prikupi dovoljno dokaza o trgovini organima i slučaju “žuta kuća”, ali je utvrdio listu od najmanje deset nekadašnjih komandanata OVK za koje ima čvrste dokaze da su počinili ratne zločine, kaže za “Blic” pouzdan izvor.

Očekuje se da će Vilijamson izveštaj o istrazi objaviti u ponedeljak, 28. jula, ali kako tvrdi naš izvor, nije izvesno da će odmah izaći s imenima odgovornih za ratne zločine. TV “Pink” je prekjuče na svom sajtu objavila nezvaničnu informaciju da bi optužnica protiv Tačija mogla biti podignuta već sledećeg utorka, dok izvor “Blica” tvrdi da su u toku veliki pritisci da se Hašim Tači i Fatmir Ljimaj skinu s liste odgovornih.
 
Pored Tačija, Ljimaja i Jakupa Krasnićija, srpsko tužilaštvo za ratne zločine dosad je ukazivalo i na moguću umešanost Agima Čekua i Ramuša Haradinaja u trgovinu ljudskim organima. Kako “Blic” saznaje, Haradinaj i Čeku nisu na Vilijamsonovom spisku.
Šta je Dik Marti tvrdio:
 
– Hašima Tačija označio kao vođu mafijaške grupe odgovorne za trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima
 
– OVK Kosova organizovala kriminalne aktivnosti protiv Srba i kosovskih Albanaca koji ih nisu podržavali
 
– OVK je na tlu Albanije imala zatvore u kojima su Srbima i drugim nealbancima vađeni organi
 
– Drenička grupa kontrolisala većinu krivičnih poduhvata u Albaniji od 1998.
 
– Tači i drugi članovi Dreničke grupe se imenuju kao ključni igrači
 
– Tajne službe Nemačke, Italije, Britanije i Grčke Tačija su identifikovale kao najopasnijeg
 
Glavni tužilac Specijalnog tima Vilijamson, tokom posete Beogradu, sreo se prekjuče sa premijerom Aleksandrom Vučićem i srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.
 
Premijer Vučić je ocenio da će objavljivanje izveštaja Specijalnog tima biti od ogromnog značaja za Srbiju, kao i da će potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi zločina počinjenih tokom rata na KiM i na prostoru bivše Jugoslavije.
 
– Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava – naglasio je Vučić tokom sastanka sa američkim tužiocem.
 
Vilijamson je zahvalio srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka.
 
Vukčević je, uoči sastanka s Vijamsonom, izjavio da je istraga o trgovini organima na KiM – slučaju “žuta kuća” – došla do kraja. On nije želeo da navede ime nijednog od osumnjičenih, rekavši da to treba da uradi Vilijamson i nije želeo da komentariše navode prištinskih medija da u izveštaju Specijalnog tima nema dokaza o trgovini organima. Prema podacima srpskog tužilaštva, na KiM je nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti.
 
Vladimir Vukčević izjavio da bi sud za ratne zločine koje je tokom sukoba na Kosovu počinila OVK trebalo da bude formiran u Holandiji početkom 2015. godine.
 
"Očekujem da je, na osnovu svedočenja više od 400 svedoka, šef specijalnog tima EU za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson prikupio dovoljno podataka o zločinima počinjenim od 1998. do 2000. godine nad srpskim i drugim nealbanskim žrtvama za koje niko do sada nije odgovarao", izjavio je tužilac za ratne zločine za Danas.
 
On je ocenio da je srpsko Tužilaštvo zadovoljno razgovorima s Vilijamsonom, jer je, kako je rekao, "dokazano ono što smo tvrdili od početka". 
 
"Izveštaj specijalnog tima biće objavljen 28. jula u Briselu i to će biti udarac onima koji su zataškavali istragu 15 godina. Mi ćemo nastaviti da saradjujemo na ovom slučaju, koliko je u našoj moći i nadležnosti", rekao je Vukčević. 
 
Tužilac za ratne zločine je ocenio i da je Vilijamsonov tim pokazao "izuzetan profesionalizam" i da "nije podlegao eventualnom političkom pritisku". 
 
Odgovarajući na pitanje da li očekuje da optužnice za trgovinu ljudskim organima budu podignute i protiv aktuelnih kosovskih političara, poput premijera Kosova Hašima Tačija, on je rekao da je srpsko Tužilaštvo prikupilo dokaze o zločinima i njihovim počiniocima i da sada medjunarodna zajednica treba da osnuje sud za zločine OVK. 
 
 "Na tom sudu, čije će sedište biti u Holandiji, sudiće medjunarodna sudska veća po domicilnom pravu", kazao je Vukčević za Danas. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.