Koalicija DSK-ABK-Inicijativa uvažava odluku Ustavnog suda

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Koalicija DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo saopštila je da uvažava odluku kosovskog Ustavnog suda da suspenduje izbor Ise Mustafe za predsednika parlamenta i izrazila je očekivanje da će sud pokazati ”profesionalnost i nepristrasnost” kod donošenja konačne odluke.
 
Ustavni sud Kosova je suspendovao odluku skupštine o izboru Mustafe za predsednika parlamenta i naložio da skupština ”treba da se uzdrži od svakog delovanja od konačne odluke Ustavnog suda”, koja bi trebalo da usledi do 18.septembra.
 
Koalicija DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, čiji je Mustafa bio kandidat za predsednika parlamenta, odluku Ustavnog suda smatra normalnom i ”standardnom u takvim slučajevima”.
 
Ubeđena je, međutim, da odluka 83 poslanika skupštine ukazuje na volju ”ogromne većine naroda Kosova i očekuje da ova volja bude priznata od svih ustavnih institucija”.
 
Mustafa, lider opozicionog DSK, za predsednika parlamenta izabran je na konstitutivnoj sednici 17.jula glasovima 83 poslanika.
 
Konstitutivnu sednicu obeležilo je niz sporenja i neslaganja poslanika Tačijeve DPK i ostalih parlamentarnih stranaka, pauze, odlasci iz sale nekih poslaničkih grupa.
 
Izboru Mustafe nisu prisustvovali poslanici DPK, koja je već tada najavili žalbu Ustavnim sudu, koja se odnosi na utvrđivanje regularnosti procesa konstituisanja kosovskog parlamenta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.