SAD za „kreativna rešenja“ ili je podrška Kosovu „nepokolebljiva“?

Američka administracija po prvi put je spremna da sasluša kreativna rešenja, uključujući i po pitanju Kosova – ovako je prvi čovek srpske diplomatije, Ivica Dačić, opisao svoje sastanke u Americi. U jeku medijskih napisa o podeli i razmeni teritorija kao mogućem rešenju za Kosovo, šef srpske diplomatije nije precizirao da li su eventualno to ta „kreativna rešenja“. A u Americi je istovremeno sa Dačićem boravio i šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli. On se nije sastao sa Boltonom, ali je njegov savetnik, Jetlir Zbieraj, poručio da Amerika nastavlja da podržava Kosovo i da nema „ničeg istinitog“ u „teoriji podele“.

Šef srpskog MSP-a je u Americi zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, istaknute kao znak priznanja Srbiji zbog učešća u Prvom svetskom ratu. Učestvovao je na konferenciji u Stejt Departmentu o religijskim slobodama, čiji je domaćin bio državni sekretar Majk Pompeo.

Sastao se i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, te i savetnikom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džonom Boltonom. Kosovski mediji ranije su preneli i da će Dačić u Americi da lobira za ideju „podele Kosova“.

A ovako je Dačić preneo utiske razgovora sa Boltonom za VOA:

„Kako je rekao Bolton, on je sam upotrebio taj izraz, da je američka spoljna politika u proteklom periodu, dakle pre Trampa, bila vođena nekim autopilotom. To znači u jednom smeru koji je utvrđen tada i tada. Po prvi put, evo prenosim, citiram reči – su oni spremni da saslušaju kreativna rešenja, moguća rešenja, uključujući i Kosovo. To je za nas veoma važna stvar i jako je važno da oko toga postoji saglasnost ovde u Vašingtonu.“

U izjavi za Tanjug dalje je naveo da je „sada američka administracija spremna da barem ravnopravno razgovara i o našim predlozima za rešavanje najvećeg problema u regionu, a taj najveći problem je trajno rešenje problema KiM-a.“

Kaže da će se nastaviti kontakti sa američkom administracijom:

„Još jednom ponavljam uz jednu veliku podršku SAD za odvijanje ovog dijaloga.“

To je, dodaje, „velika promena“ i objašnjava zašto:

„Zato što do pre dve godine kada ste razgovarali, u američkim institucijama mogli ste da čujete samo to da je to pitanje već rešeno i da gledamo šta ćemo sa drugim temama. Danas se otvoreno pruža podrška tome da se ipak nađe neko kompromisno rešenje. To je za Srbiju u ovom trenutku veoma pozitivno i jedna veoma pozitivna stvar i podsticajna za mogućnost da se ipak u dijalogu dođe do rešenja koje bi bilo u interesu svih strana.“

Konferenciji u Vašingtonu prisustvovao je i Dačićev kosovski kolega, Bedžet Pacoli. On se nije sastao sa Boltonom. Objavio je fotografiju sa državnim sekretarom SAD, Majkom Pompeom.

Express danas takođe javlja da je za „političku misiju“ u Americi bio odgovoran Dačić koji je „dugo u javnosti podržavao ideju podele Kosova“.

Express je takođe javio da je Pacoli navodno zatražio sastanak sa Boltonom, ali i da mu nije obezbeđen, dok Boltona opisuju kao „američkog diplomatu koji se protivi nezavisnosti Kosova“.

Isti portal dalje tvrdi da je predsednik Vučić „već uveo pitanje podele u Belu Kuću kada je razgovarao sa Pensom“, te da je za to „tražio pomoć“ na „čestim sastancima“ sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

„Tokom mog boravka u Vašingtonu – drago mi je da sam se sreo sa državnim sekretarom Majkom Pompeom. Kosovo ima sreće što na svom putu nije samo,“ naveo je kratko Pacoli uz fotografiju.

Više detalja izneo je njegov savetnik, Jetlir Ziberaj, za prištinski Lajmi, navevši:

„Američka politika je jasna. Na sastanku zamenika premijera Pacolija i sekretara Pompea potvrđen je nepokolebljiv stav SAD u podršci Kosovu. Kosovo ne može da se kreće u bilo kom procesu bez koordinacije i podrške SAD. Dakle, naša spoljna politika je zasnovana u Vašingtonu,“ rekao je on.

Ziberaj je komentarisao i navode prištinskog Express-a da je, kako je preneo Lajmi, Trampova administracija dala „zeleno svetlo“ opciji podele Kosova. On kaže da to nije tačno, već da se radi o „propagandi Beograda“.

„Nema apsolutno ničeg istinitog u teorijama o podeli Kosova, to su vesti koje je kreirao Beograd. Podela Kosova probudila bi na Balkanu nestabilnost i toga su u Vašingtonu svesni. Sekretara Pompeo pozvan je da u novembru ove godine poseti Kosovo,“ kazao je takođe Ziberaj.

Pitanje podele i razmene teritorija kao moguće rešenje za Kosovo aktuelizovano je posebno krajem prošle nedelje od izjave ministra vojnog, Aleksandra Vulina, da je njegov stav da je kompromisno rešenje za KiM – „razgraničenje i „zaustavljanje velike Albanije“, a potom posle aela vladike raško-prizrenskog Teodosija protiv podele Kosova, kada je izrazio duboku zabrinutost, jer bi, kako je naveo – takvo rešenje dovelo do egzodusa Srba. Oštru reakciju na apel imali su Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ali i čelnici Srpske liste.

Pročitajte još:

Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa Kosovom

Express: Srbija danas u Vašingtonu lobira za podelu, i Pacoli je tu
Haradinaj: Podela za mene znači rat

Vučić: Najviše volimo da kukamo, izigravamo žrtvu, naučeni gubitnici, ne pobednici, moramo da promenimo mentalitet, tražim kompromis

Vučić: Nećete razgraničenje sa Albancima? Spremite se za Vranje

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodus

SNF: Srpska lista nema pravo da svoje stavove predstavlja kao stavove srpskog naroda jer nije dobila podršku za izdaju Kosova
 
Vulin ponavlja: Rešenje za Kosovo je razgraničenje

Trajkovićeva i Spahiu: Podela bi dovela do sukoba

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.