Vasić: Gavriću produžen pritvor za još dva meseca

Slobodanu Gavriću produžen je danas sudski pritvor za još dva meseca, a na predlog Specijalnog tužilaštva Kosova koji ga tereti da je izvršio krivično delo terorizma i neovlašćenog posedovanja eksplozivnih naprava. Američki Federalni biro je obavio ekspertizu zaplenjenog eksploziva  i uskoro se može očekivati i odluka tužilaštva o daljem toku slučaja, potvrdio je za KoSSev branilac Slobodana Gavrića, advokat Dejan A. Vasić. On je, međutim, objasnio i da je njegovom klijentu onemogućen telefonski razgovor sa porodicom iz pritvora u Prištini, ali i da je dobio uveravanja da će ubuduće njegov klijent moći da komunicira sa svojom porodicom.

"Slobodanu Gavriću produžen je sudski pritvor za još dva meseca, a na predlog Specijalnog tužilaštva Kosova," rekao je Vasić, dodajući:

"Iz razgovora sa tužiteljkom Specijalnog tužilaštva Kosova, Dritom Hajdari, saznao sam da je istraga u završnoj fazi i da vrlo brzo možemo očekivati odluku tužilaštva o daljem toku postupka, odnosno da li će Specijalno tužilaštvo Kosova optužiti, ili odustati od krivičnog gonjenja Slobodana Gavrića."

On je objasnio da je u dosadašnjem toku postupka tužiteljka Specijalnog tužilaštva obavila ekspertizu zaplenjenog eksploziva kod američkog Federalnog istražnog biroa, s obzirom na to da Kosovo trenutno ne poseduje mogućnost da izvrši ovu vrstu veštačenja.

Vasić je najavio i da će u toku sutrašnjeg dana podneti žalbu na rešenje o produženju pritvora i istakao da se nada da će, ukoliko žalba bude odbijena, postupak započeti što pre, te i da očekuje da Tužilaštvo ipak neće protiv Gavrića pokrenuti postupak za krivično delo terorizma, već da će ga eventualno optužiti za neko blaže krivično delo.

Branilac Slobodana Gavrića je, međutim, objasnio i da je njegovom klijentu onemogućen telefonski razgovor sa porodicom, ali i da je od sudije, Vehbi Kaštanjeve, dobio uveravanja da će ova mera njegovom klijentu biti ukinuta.

"Iz razgovora koji sam imao sa svojim klijentom u Prištini saznao da mu je bio onemogućen telefonski razgovor sa porodicom. Od sudije Vehbi Kaštanjeva dobio sam uveravanja da će, bez obzira na štrajk u pravosuđu Kosova, ova mera biti ukinuta i da će mu biti dozvoljeno da ubuduće iz pritvora može da komunicira sa svojom porodicom," dodao je Vasić.

Slobodan Gavrić iz Beograda je uhapšen 25. decembra u Prištini, nakon što je u njegovom autu pronađeno 13 kilograma eksplozivnog materijala. Ovo je drugi put da se Gavriću produžava pritvor, kojem je po hapšenju dodeljen pritvor od mesec dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.