Vanredni kosovski parlamentarni izborni: Počela predizborna tišina

Na Kosovu je u toku predizborna tišina za prevremene kosovske parlamentarne izbore. Birališta se otvaraju u nedelju, u 7 časova i građani će do 7 sati uveče moći da glasaju za buduće poslanike u Prištini. Predizborna kampanja trajala je svega 10 dana, ali je i to bilo dovoljno da je obeleže incidenti, izveštaji o zastrašivanju birača, kandidata za poslanike u kosovskoj skupštini, njihovih porodica i medija i to pre svega među Srbima i Gorancima, kao i serija upozorenja najviših međunarodnih predstavnika i organizacija da su pretnje neprihvatljive. Srbi na ovim izborima nastupaju na pet lista. Dve srpske stranke inicijalno prijavljene za učešće na izborima, ipak neće učestovati.

Detaljnije o događajima tokom predizborne kampanje, čitajte na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Predizborna kampanja počela je 31. maja i završena je u ponoć. Od 26 političkih subjekata, šest je kosovsko-metohijskih Srba, dok će zvanično učestvovati pet lista. Iako se na glasačkom listiću nalazi Napredna snaga Kosova, iz ove stranke je, nakon potvrđivanja subjekata i žrebanja za glasački listić, saopšteno da na izborima, ipak, neće učestvovati. Prethodno je i Aktivna građanska inicijativa raskinula koaliciju sa Partijom kosovskih Srba i saopštila da neće učestvovati na izborima, zbog, kako je tvrdio lider te stranke, Aleksandar Jablanović, pritisaka sa kojima predstavnici inicijative, dodaje, nisu smeli u javnost, dok su aktivisti stranke listom naveli da su u pitanju "lični razlozi".

Najvidiljivija srpska stranka u medijima, sa druge strane, tokom predizborne kampanje, bila je Srpska lista – jedina lista koja je i dobila podršku zvaničnog Beograda.

Ostale liste – Samostalna liberalna stranka, Progresivno demokratska stranka, GI Za prosperitet Kosova, prema sopstvenom priznanju, vodili su manje vidljive kampanje, bez javnih skupova, "od vrata do vrata", u prostorijama svojih stranaka, sa izuzetkom Partije kosovskih Srba, čiji su plakati, uz one liste Srpske, bili vidljivi na Severu, odnosno u Leposaviću, gde je i centrala ove stranke koju predvodi nekadašnji lider Srpske – Aleksandar Jablanović.

Predizborna kampanja u srpskim sredinama je, od strane samih učesnika i protivkandidata Srpske, opisana kao "svirepa", "brutalna", pod "velikim tenzijama", uz, kako dalje tvrde, pretnje, ucene, kako kandidatima za poslanike, tako i njihovim porodicama. Protivkandidati Srpske tvrde i da pretnje stižu upravo od ove liste, uz "opravdanje nacionalnim interesima".

Najviše incidenata u srpskim sredinama je zabeleženo u opštini na krajnjem Severu Kosova – Leposaviću. Pucano je na kancelarije Partije kosovskih Srba i aktuelnog gradonačelnika kosovske lokalne samouprave, Dragana Jablanovića, inače oca Aleksandra Jablanovića. Pucnjavi je prethodila zabrana Draganu Jablanoviću da uđe u prostorije koje je koristio, pod obrazloženjem privremenog opštinskog organa i novopostavljenog direktora Centra za socijalni rad da uzurpira prostorije i da je ovaj centar u nedostatku prostorija. Potom je, u ovoj opštini usledio i incident između aktivista Srpske i PKS-a.

I predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uputio je teške reči na račun Jablanovića – da je "mlatio pištoljem pet minuta, jurio Srbe po Leposaviću da ih ubije", te da je iz pritvora pušten "intervencijom njihovih albanskih podržavalaca"- "Besima Hotija i Ardijana Ljuljaja". Sam Jablanović, međutim, nije komentarisao navode Predsednika Srbije. 

U javnosti su, međutim, o ovom incidentu stizali oprečni navodi. Iz same Srpske liste, ali i Kancelarije za KiM, stizale su tvrdnje da je Jablanović –  pretio aktivistima Srpske, vikavši im "Ovo je Kosovo, nije Srbija", "potezao oružje na svoje sunarodnike", dok je sam Jablanović priznao, na konferenciji za medije, održanoj u prostorijama svoje stranke – da je imao pištolj, s obzirom na to da mu je, kako tvrdi, bezbednost ugrožena posle više napada, ali i da ga nije koristio, već da mu je ispao na trotoar i da su ga policajci podigli.

Zbog ovih incidenata na ulicama Leposavića patrolira tokom predizbornog procesa specijalna jedinica policije za brzo reagovanje. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ni konferencija za medije nije protekla mirno. Napadnut je vozač Aleksandra Jablanovića, Milan Radojević, koji se tokom konferencije našao ispred prostorija PKS-a, gde se održavao protestni miting na čelu sa nosiocem Srpske liste, Slavkom Simićem, i predsednikom Privremenog opštinskog organa Republike Srbije koji je istovremeno i predsedavajući u Skupštini opštine Leposavić u sistemu "Republike Kosovo" – Zoranom Todićem, kojem je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Ljubomir Marić.

Juče je u Kosovskoj Mitrovici, tokom trajanja završnog skupa Srpske, nožem uboden dvadesetčetvorogodišnji srpski mladić, K.N. iz sela Koretište kod Gnjilana, ali još uvek nije potvrđeno da je ovaj incident bio u vezi sa samim skupom.

Listu kandidata za parlament "Republike Kosovo", pogledajte OVDE


Kako će izgledati glasački listić koji će dočekati građane sutra u glasačkim centrima, pogledajte OVDE

Sa druge strane, predizborna kampanja drugih stranaka, a posebno albanskih, prošla je gotovo bez medijskih natpisa o incidentima, dok su izveštaji o pretnjama, ipak, stizali kada je u pitanju zajednica Goranaca.

Veće albanske stranke su se tokom kampanje osvrtale i na Sever Kosova, Mitrovicu, uputivši i poruke zvaničnom Beogradu. Biračima su od ovih stranaka stizala obećanja da će se Mitrovica "ujediniti", glavni most u ovom gradu otvoriti, izgradnja albanskih kuća u multinacionalnom delu grada – Brđanima – nastaviti, da će Sever biti prioritet buduće vlade, kao i u potpunosti "integrisati u institucije Kosova", ali i da nema mesta za Zajednicu srpskih opština i za Srbiju na Kosovu. Na ove poruke posebno snažno reagovao je zvaničan Beograd.

Izborna statistika

Na izborima u nedelju pravo glasa imaće 1.872.941 birača, dok prema poslednjem popisu, kako su prištinski mediji ranije javili, pozivajući se na zvaničnu statistiku – Kosovo ima 1,7 miliona stanovnika. Sa biračkog spiska, potvrđeno je iz CIK-a, zbog smrti uklonjeno je 33.542, dok će 118.448 birača biti oni koji će glasati po prvi put. Van Kosova registrovano je 20.354 lica, dok je 15.118 birača registrovano kao uspešno registrovani birači, 5.236 zahteva je odbijeno.

Broj biračkih centara je 889 – 91 više nego 2014. godine – sa ukupno 2.490 biračkih mesta – 116 više nego 2014. godine. Na Severu biće ukupno 44 biračkih centara – u Severnoj Mitrovici 7, Zvečanu 7, Zubinom Potoku 12 i Leposaviću 18. Spisak biračkih mesta u ostalim opštinama pogledajte OVDE.

Izbore će nadgledati 29.264 posmatrača registrovanih od strane Centralne izborne komisije, među kojima su i posmatrači iz 8 ambasada, 7 međunarodnih organizacija, lokalnih organizacija, političkih stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, međunarodnih institucija, lokalnih medija, međunarodnih medija i posmatrači iz jedne lokalne institucije. Izbore će nadgledati i posmatračka misija EU, koju predvodi Elojz Peterle.

U Policiji Kosova, na juče održanoj konferenciji za medije u Prištini, povodom izbora u nedelju, ocenjuju da je izborna kampanja, u bezbednosnom smislu, protekla relativno mirno, te da su incidenti zabeleženi u Prizrenu – četiri, Prištini, Peći i Severnoj Mitrovici – po jedan, preneo je RTV Kim.

Kosovska policija je, sa druge strane, sačinila poseban operativni plan koji će primeniti i na sam dan održavanja vanrednih parlamentarnih izbora – 11. juna, i u tri postizborna dana. Biće angažovan "dovoljan broj policajaca raznih profila koji pripadaju različitim jedinicama".

Ova policija i Tužilaštvo Kosova usvojili su, kako je saopšteno iz tužilaštva – i procedure rada  tokom izbora, te će u nedelju biti angažovano 100 tužilaca i "odgovarajući" broj personala. Tužioci će biti u svih 38 opština na Kosovu, u kancelarijama osnovnih tužilaštava, a gde ne postoje kancelarije – u policijskim stanicama. Najavljuju rigorozne kazne za one koji ne budu poštovali izborni zakon.

Međunarodni predstavnici najavili su pojačanu kontrolu biračkih mesta, kako bi se sprečile eventualne izborne krađe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.