Delavi: Potrebno je da svi glasaju slobodno

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izrazio je zabrinutost povodom izveštaja o zastrašivanjima birača u srpskoj zajednici, tokom kampanje za parlamentarne izbore, koji se održavaju u nedelju, 11. juna. Delavi je u izjavi za RTK2 rekao da je potrebno da građani glasaju bez bilo kakvih uplitanja i uticaja. I pored toga, američki ambasador je izjavio da se izborna kampanja širom Kosova odvijala uglavnom u dobroj atmosferi.

Stepen nasilja nizak, brinu izveštaji o zastrašivanju Srba i Goranaca

"Stepen nasilja je bez sumnje poprilično nizak, što je dobro. Jasno je da se nadam da će se tako nastaviti tokom izbornog dana i nakon toga. Tako da se, generalno, stvari odvijaju veoma dobro, iako sam zabrinut u vezi sa izveštajima o uplitanju i zastrašivanju, posebno u zajednicama kosovskih Srba i kosovskih Goranaca," rekao je Delavi.

I predstavnici američke ambasade prate izbore i prebrojavanje glasova

Greg Delavi je kazao da će predstavnici američke ambasade pratiti izborni proces i prebrojavanje glasova.

"Sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, ambasada SAD će učiniti sve da osigura da ne bude izbornih prevara," izjavio je Delavi.

"Mogu da vam kažem da ćemo biti na terenu. Moja ambasada će imati 40 timova koji će posmatrati izbore u nedelju. Posmatraćemo i glasanje i prebrojavanje glasova, tako da ćemo dati sve od sebe, zajedno sa ostalim domaćim i međunarodnim partnerima, da upravo osiguramo da volja birača bude izražena pravično i da nema prevare, ili drugih izbornih problema. Ali glasajte, to je glavna poruka. Zamolio bih vas da izađete i glasate. Za sve će biti bolje ukoliko bude velikog odziva u nedelju," poručio je američki ambasador.

Prema rečima američkog ambasadora, najvažnije je da predstojeći izbori izraze volju svih glasača na Kosovu:

"Smatram da je veoma važno da svi budu u mogućnosti da glasaju onako kako žele ili za kojeg god kandidata to žele, bez ikakvog zastrašivanja ili uplitanja bilo koje druge strane. Svako treba da bude u mogućnosti da glasa za kojeg god  kandidata želi, bez ičijeg uticaja na takvu odluku."

Američki ambasador je kazao i da će predstavnici Srba u budućim institucijama Kosova imati važnu ulogu.

ZSO i prava manjinskih zajednica obaveza buduće kosovske vlade

Istakao je da su ekonomski razvoj i borba protiv korupcije ključna pitanja, ali da je Zajednica srpskih opština posebno važna tema kosovskim Srbima. On je istakao da će ZSO, ali i uopšte manjinska prava, biti obaveza buduće Vlade Kosova.

"Znam da je zajednica kosovskih Srba posebno zainteresovana za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dosta vremena posvećujem tome i smatram da je veoma važno da se to učini. Na to se Vlada Kosova obavezala pre godinu dana, to je bila obaveza u Ahtisarijevom planu iz 2008. godine, tako da je to nešto što mora da bude učinjeno. To je nešto što će unaprediti život ne samo kosovskih Srba, već i ostalih građana," rekao je američki ambasador.

Delavi je kazao da su ostale nevećinske zajednice zainteresovane za pitanja kao što je bolje obrazovanje u kosovskim školama, na njihovom maternjem jeziku.      

"Zainteresovane (nevećinske zajednice) su za stvari, kao što je striktna primena kvote za zapošljavanje od deset odsto u državnoj službi i za srodna pitanja. To su sva pitanja na kojima će naredna vlada, ko god bude u njoj, morati da radi u korist kako manjinskih, tako i većinskih zajednica," rekao je Delavi.  

Nadam se da će građani izabrati mudro

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi pozvao je građane da iskoriste svoje pravo i izađu na glasanje, ocenivši da je neophodno birati one koji će voditi Kosovo ka evropskoj budućnosti.

"Nadam se da će građani izabrati mudro, da će izabrati kandidate koji će predstavljati njihovu viziju Kosova u budućnosti, Kosova koje ide evropskim putem ka potpunoj integraciji u evropske institucije," rekao je on.

U nastavku pogledajte video zapis izjave američkog ambasadora na Kosovu, Grega Delavija, za RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.