Vanredna sednica kosovske skupštine o hitnom paketu mera završena, PDK povukla predlog

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Vanredna sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o usvajanju hitnog paketa ekonomskih mera u vrednosti od 320 miliona evra – radi saniranja posledica pandemije koronavirusa, prekinuta je nakon što je Demokratska partija Kosova (PDK), koja je i iznela predlog, isti povukla.

Šef poslaničke grupe PDK, Bedri Hamza, zatražio je na početku ove vanredne sednice da se u Skupštini razmotre dva nacrta zakona u vezi sa ekonomskim osnaživanjem, ali je ovaj zahtev odbila predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, prenose prištinski mediji.

Hamza je rekao da je svrha predloga stvoriti pravnu osnovu za pomoć za više od 100.000 zaposlenih u privatnom sektoru koji su ostali bez primanja nakon pandemije koronavirusa.

„Cilj je bio da se pomogne preduzećima, da se pomogne opštinama na Kosovu u vanrednim situacijama, da se podrže nevećinske zajednice“, kazao je i dodao da je ovo poseban zakon.

Međutim, „videvši da nema volje, mi kao Poslanička grupa PDK-a… povlačimo predlog zakona, jer ne postoji poštovanje za ovaj nacrt zakona koji treba uvrstiti u dnevni red“, rekao je on.

Na taj zahtev je reagovala predsednica Vjosa Osmani i potpredsednik skupštine Kujtim Šalja koji su upozorili da se na vanrednoj sednici, shodno Ustavu, ne mogu stavljati druga pitanja sem onih za koje je zatražena vanredna sednica.

Ovu sednicu obeležila je i rasprava predsednice skupštine Vjose Osmani i poslanika LDK Dritona Seljmanija, koji je kazao da Osmani „pokušava da opravda ponašanje aktuelne Vlade“, prenose prištinski mediji.

Nakon toga mu je Osmani oduzela reč, poručivši da „ne dozvoljava iznošenje uvreda“, te je dodala da bi trebalo da se razgovara o predlogu PDK, za šta je i sazvana sednica.

„Onog trenutka kada ste me uvredili, prirodno je da Vam ja oduzmem reč. Neću Vam dati reč, uvrede nikome ne dozvoljavam“, rekla je.

Gaši: Glavni problem je Vlada

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši, tokom ove vanredne sednice skupštine govorio je o zahtevu PDK, za uključivanje dva nacrta zakona u proceduru razmatranja.

„Imamo sednicu čiji dnevni red je razmatranje predloga rezolucije koji su predložili poslanici potpisnici. Što se tiče zakonskih inicijativa, skupština ima pravo na dve inicijative: inicijativu da se zaboravi predlog zakona i inicijativu da se od vlade zatraži da napravi nacrt zakona“, rekao je.

U ovom slučaju, prema Gašijevim rečima, postoji još jedan problem: „Izgubili smo poverenje u vladu“.

On je optužio vladu u ostavci da krši Ustav.

„Imamo politički problem. Imamo vladu u ostavci koja može vršiti neke funkcionalne vlasti. Ta vlada svesno nastavlja da krši Ustav“, rekao je Gaši.

Iz AAK su uputili zahtev – po 100 evra za svakog građanina

U ime AAK-a, poslanik Gazmend Abraši, zahtevao je da se u predlog mera uvrsti predlog njegove stranke – da se izdvoji 100 evra za svakog građanina Kosova, kao i paket za stabilizaciju vredan 210 miliona evra.

Vanredna sednica kosovske skupštine, na kojoj bi trebalo da se razmatra paket mera za prevazilaženje stanja koje je izazvano pandemijom koronavirusa, počela je danas bez prisustva poslanika Pokreta Samoopredeljenja i sa 40 minuta zakašnjenja.

Takođe, ovoj sednici nisu prisustvovali ni mediji, dok su sednicu direktno prenosili sve televizije sa nacionalnom frekvencijom na Kosovu.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti je na konferenciji sa ministrom finansija i transfera Besnikom Bisljimijem nešto pre sednice ocenio da je današnja sednica kosovske skupštine beskorisna, osvrnuvši se na paket za vanredne situacije koji je prethodno pripremila kosovska vlada, o tome čitajte ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.