Kurti: Hitnom fiskalnom paketu sledi paket ekonomskog oporavka

Kurti konferencija
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovski premijer Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra finansija i transfera Besnik Bisljimi na današnjoj konferenciji za medije govorili su o ekonomskom aspektu suočavanja sa COVID-19, tačnije o Fiskalnom paketu za vanredne situacije koji je pripremila kosovska vlada. Kurti je ocenio da je hitni fiskalni paket dizajniran tako da pruži finansijsku pomoć najsiromašnijim, prenosi Koha.

Hitni fiskalni paket sastoji se od 15 mera koje su usmerene ka postizanju više ciljeva – preko pružanja finansijske pomoći najsiromašnijima do pružanju pomoći preduzećima kako bi bila u mogućnosti da isplate zarade radnicima i nastave sa radom. Merama koje su sastavni deo paketa određuje se:

Dvostruko plaćanje vrednosti socijalne šeme (3 meseca);

Doplata u iznosu od 30 evra mesečno za sve korisnike socijalnih i penzijskih šema ispod 100 evra (3 meseca);

Finansijska podrška preduzećima koja su u finansijskim teškoćama kao rezultat vanredne situacije:

– Pokrivanje mesečnih troškova zaposlenima u iznosu od 170 eura (2 meseca),

– Subvencionisanje do pedeset odsto vrednosti zakupa za mala i srednja preduzeća;

– Pokrivanje vrednosti penzijskih doprinosa na plate u odnosu na mere predviđene ovom odlukom;

Obezbeđenje beskamatnog kreditiranja za javna preduzeća sa rokom povratka do kraja 2020;

Obezbeđenje finansijske podrške za opštine na Kosovu do ukupnog iznosa od 10 miliona evra;

Obezbeđenje dodatka na zaradu u iznosu od 300 evra za zaposlene u osnovnim sektorima koji su direktno izloženi riziku od infekcije (2 meseca);

Doplata u iznosu od 100 evra za zaposlene u radnjama koje prodaju prehrambene proizvode, pekare i apoteke (2 meseca);

Plaćanje mesečne pomoći u iznosu od 130 evra za građane koji zbog vanredne situacije izgube posao (registracija se vrši preko PAK-a i ova mera će se primenjivati 2 meseca);

Podrška inicijativama i projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica u Republici Kosovo, koje su bile ozbiljno pogođene vanrednom situacijom u javnom zdravstvu, u vrednosti do dva miliona evra;

Obezbeđenje finansijske likvidnosti za dve kategorije:

– Mikro preduzeća i samozaposlene preko određenih programa Kosovskog fonda za garantovanje kredita, u iznosu do deset hiljada (10.000 €) u periodu od dve godine, u ukupnom iznosu do 15 miliona evra;

– Komercijalna preduzeća/Ovlašćena preduzeća koja pružaju osnovne usluge (slične onima javnih preduzeća) sa mogućnošću povratka sredstava do 31. 12. 2020. godine.

Izdvajanje iz budžeta za subvencije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za povećanje poljoprivredne proizvodnje, u iznosu od 5 miliona evra;

Izdvajanje iz budžeta za subvencije i grantove Ministarstvu kulture, omladine i sporta kako bi se prevazišla situacija vanrednog stanja u javnom zdravstvu u sportskim i kulturnim aktivnostima, u iznosu od pet miliona evra;

Podrška izvoznicima na Kosovu po okončanju vanredne situacije javnog zdravlja u iznosu do deset miliona evra;

Finansijska podrška kompanijama koje zapošljavaju radnike ugovorom o radu najmanje na jednu godinu tokom perioda vanredne situacije u javnom zdravstvu od sto trideset (130) evra u naredna dva meseca nakon zapošljavanja, u ukupnoj vrednosti do šest miliona evra;

Isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra za građane koji žive u teškim socijalnim uslovima, koji su dobili otkaz, a koji nisu korisnici bilo kog mesečnog dohotka iz kosovskog budžeta, i to za mesec april, maj i jun u vrednosti do tri miliona evra.

„Pomoći ćemo preduzećima da pokriju troškove poslovanja. Na ovaj način preduzeća mogu da funkcionišu. Zatim, podsticanjem rasta aktivnosti i podsticanjem zapošljavanja u privatnom sektoru. Ovaj paket nije usmeren na dugoročne politike“, kazao je Kurti.

Prva mera, prema Kurtiju, jeste dvostruko plaćanje socijalne šeme u trajanju od tri meseca.

„Doplata za 30 evra mesečno za one koji koriste socijalne šeme, ispod 100 evra, i to za 3 meseca“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da će troškovi zarada biti pokriveni u visini minimalne zarade od 170 evra za naredna 2 meseca, do maksimalnih 41 milion evra.

Kurti je dodao da će nakon ovog hitnog fiskalnog paketa uslediti paket ekonomskog oporavka, rekavši da je za hitnu fazu ovaj paket dovoljan.

Uporedo sa održavanjem ove konferencije, u kosovskoj skupštini održava se i vanredna sednica, i to na predlog poslanika opozicione Demokratske partije Kosova (PDK), na kojoj će biti razmatran predlog o hitnom paketu mera vrednom 320 miliona evra, a zbog koronavirusa.

Kurti i Bisljimi: Sednica na predlog PDK beskorisna

Vršilac dužnosti ministra finansija i transfera, Besnik Bisljimi i Aljbin Kurti, ocenili su da je sazivanje sednice od strane Demokratske stranke Kosova beskorisno.

Bisljimi je između ostalog govorio i o hitnom fiskalnom paketu za koji je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku dovoljan iznos od 170,6 miliona evra.

„Dobili smo 5 miliona evra od monetarnog fonda. Ovo je nažalost, skupština blokirala“, rekao je Bisljimi.

Dodao je da opozicija ima za cilj da blokira postojeću vladu. „Zaboravite da možete da blokirate vladu“.

„U ovoj fazi sebi ne možemo priuštiti da uzmemo deo kredita, jer je skupština odlučila da blokira vladu. Parlament je odlučio da stvori lažne argumente povećanjem iznosa gubitaka. Današnjom odlukom koju žele da usvoje u Skupštini, oni misle da nas mogu blokirati. Poruka opozicije je da zaborave da mogu da blokiraju. Slažem se da nam je potreban paket za ekonomiju, ali nadamo se da neće doći do blokade“, rekao je Bisljimi.

Kurti je dodao da su „ovakve sednice kontraproduktivne, one su takođe beskorisne jer su van teme“.

Bisljimi: Za sat i po vremena dijaspora je pomogla sa oko 35.000 evra

Ministar finansija i transfera kazao je da dijaspora u ovom trenutku pandemije puno pomaže.

„Dijaspora nam puno pomaže. Za samo sat i po, pa i do 35 hiljada eura. Moram da dobijem informacije jer treba nekoliko dana dok se pošalje“ i dodao da nikada nije video takvu spremnost dijaspore da pomogne.

Nedavno je kosovska vlada usvojila veći novčani paket pomoći za građane zbog posledica pandemije odnosno hitni fiskalni paket prve pomoći za građane, usled pogođenosti ekonomskim posledicama zbog pandemije.

Više o ovome čitajte u posebnoj vesti: Kosovska vlada usvojila veći novčani paket pomoći za građane zbog posledica pandemije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.