Glavni odbor LDK podržao Mustafin predlog za koaliciju sa AAK, NISMA-AKR i manjinskim zajednicama

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Glavni odbor LDK većinskim brojem glasova podržao je predlog lidera ove stranke, Ise Mustafe, da ukoliko dođe do toga, uz poštovanje ustavnih normi, ova stranka preuzme mandat za formiranje vlade i „uloži napore za formiranje vlade u koaliciji sa AAK, NISMA-AKR i manjinskim zajednicama“.

Kako prenose prištinski mediji, od 124 članova Glavnog odbora, 114 je glasalo, od toga su se 108 oglasilo „Za“ usvajanje predloga.

„Čast mi je što mogu da objavim da do kraja roka za iznošenje svog stava – danas do 16:00, na postavljeno pitanje – ‘da li se slažete sa tim da LDK preuzme mandat za formiranje Vlade, ako se ovaj mandat dodeli uz poštovanje ustavnih normi i sa naporima da se formira Vlada u koaliciji sa AAK, NISMA-AKR i manjinjske zajednice od 124 člana glavnog odbora LDK, 114 je glasalo, od čega je 108 bilo za, šest je bilo protiv, a 10 nije glasalo“, poručio je predsednik stranke, Isa Mustafa, prenosi Koha.

Mustafa podseća da se prošle godine Glavni odbor ove strane izjasnio za koaliciju sa Samoopredeljenjem koja više ne postoji nakon što je izglasano nepoverenje vladi, te da se oglasio da je protiv koalicije sa PDK.

Sa druge strane, nije izražen stav protiv koalicije sa AAK, NISMA-AKR, kao i sa strankama koje predstavljaju nevećinske zajednice, dodao je Mustafa.

Mustafa poručuje da će buduća vlada imati kao svoje glavne ciljeve: momentalno suočavanje sa pandemijom COVID-19, ekonomski oporavak od posledica pandemije, zaključivanje sporazuma sa Beogradom sa obostranim priznanjem i borba protiv kriminala i korupcije.

Vođa LDK zatražio je od članova Glavnog odbora juče da se izjasne u vezi sa ovim predlogom iako još uvek ne postoji realna mogućnost da ova stranka formira vladu, jer na osnovu kosovskog ustava, nakon izglasavanja nepoverenja vladi, pravo da to uradi ima stranka pobednica na izborima – LDK, koja bi trebalo da dostavi ime mandatara kosovskom predsedniku.

Sa druge strane, i nakon dva poziva koji je predsednik Kosova uputio lideru Samoopredeljenja, Aljbinu Kurtiju, za dostavljanje imena za mandatara, odgovor nije stigao.

Iz Samoopredeljenja koje se, za razliku od većine parlamentarnih stranaka na Kosovu, zalaže protiv formiranja nove vlade, tj. za održavanje novih izbora nakon pandemije koronavirusa, u više navrata je saopšteno da je predsednik požurio sa zahtevom za imenovanje mandatara, te da je sadašnja vlada u ostavci fokusirana na borbu protiv pandemije koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.