Usvojen izveštaj o 6 meseci rada Kancelarije za KiM: Srbija namerava da oživi privredu na KiM-u

 
Na današnjoj, drugoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, razmotren i usvojen je većinom glasova članova ovog Odbora – Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za period od januara do juna 2014. godine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM, kao i iz Skupštine Srbije. Izveštaj je prethodno podnela Kancelarija za KiM i on se bavi pitanjima privatizacije, povratka, pomoći zaposlenima, privrednog razvoja, kao i procesom pregovora sa Prištinom i pristupanja EU. Đurić je istakao da je sa srpske strane suštinski promenjen odnos i zauzet aktivan stav prema Kosovu i Metohiji, kako bi se obezbedio što veći uticaj u pokrajinskim institucijama, što je, po njegovim rečima, dalo i prve rezultate; većina Srba živi od različitih oblika pomoći i davanja države, te je takva situacija dugoročno neodrživa; zbog procenta nezaposlenosti Srba na Kosovu i Metohiji, koji premašuje 60 odsto, Kancelarija za KiM "namerava da izradi plan oživljavanja privrede"; Srbija dosledno i u potpunosti sprovodi Briselski sporazum, Priština nije poštovala deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na pravosuđe i integraciju pripadnika MUP-a Srbije u Kosovsku policiju; naredne zimske sezone otvaraju se hoteli na Brezovici jer je za njihovu obnovu, Vlada Srbije opredelila 17 miliona dinara; članovi ovog odbora posetiće Kosovo i Metohiju.
 
Predstavljajući izveštaj, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurć, istakao je neophodnost poboljšanja socijalno-ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je nezaposlenost veća nego u bilo kojem drugom delu Srbije, jer premašuje 60 procenata. Zato je, po njegovim rečima, cilj Kancelarije izrada plana oživljavanja privrede, koji bi bio podložan kontroli Kancelarije i Odbora za Kosovo i Metohiju.
 
Nezaposlenost na KiM-u veća od 60% – Kancelarija "namerava da izradi plan oživljavanja privrede"
 
Većina Srba živi od različitih oblika pomoći i davanja države, te je po Đurićevim rečima, takva situacija dugoročno neodrživa.
 
"U srpskim sredinama na KiM-u, nezaposlenost je veća nego u bilo kojem delu naše zemlje…Zato kancelarija namerava da izradi plan oživljavanja privrede sa drugim ministarstvima," rekao je Đurić, podsetivši da je i ranije bilo finansiranja preduzetnika sa Kosova i Metohije, ali da takva vršta politike, po njegovim rečima, nije dala rezultate. 
 
"Prištini nije odgovaralo da se septembra 2013 oforme novi sudovi i tužilaštva u srpskim sredinama"
 
Đurić je naglasio da Srbija dosledno i u potpunosti sprovodi Briselski sporazum, da je do sada poštovala rokove, što, kako tvrdi, nije slučaj sa prištinskom stranom. 
 
On kaže da Priština nije poštovala deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na pravosuđe, podsećajući da je septembar prošle godine bio rok kada je u većinskim srpskim opštinama trebalo da se oforme novi sudovi i tužilaštva.
 
"Do toga nije došlo, ne zato što Beograd nije bio spreman da postigne dogovor o tome, već zato što predstavnici privremenih institucija nisu bili spremni na konačan dogovor," istakao je Đurić. Po njegovim rečima, Prištini  nije odgovarala odredba "o osnivanju posebnih sudova i tužilaštava u opštinama sa srpskim većinskim stanovništvom."
 
Naglasio je da Priština nije poštovala ni deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na integraciju pripadnika MUP Srbije u Kosovsku policiju, kao i da 50 pripadnika MUP nije primljeno u "pokrajinske službe."
 
"Učešćem Srba u Vladi Kosova se zaustavlja otimanje srpske imovine"
 
Podsetivši da su Srbi prvi put od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uzeli učešće na opštim parlamentarnim izborima, naglasio je da kosovska vlada neće moći da se formira bez učešća srpskih predstavnika.
 
"Na taj način možemo da zaustavimo otimanje srpske imovine na KiM," rekao je Đurić  i dodao da se nada da će "prvi put posle mnogo godina, naredne zimske sezone, biti otvoreni hoteli na Brezovici 'Narcis' i 'Molika'," te da je za njihovu obnovu, Vlada Srbije opredelila 17 miliona dinara.
 
Bez dijaloga, nema pomaka u poglavlju 35 (Miščević: nedostatak informacija u vezi sa Poglavljem 35, pregovarački tim pokušava da reši na proaktivan način)
 
Osvrćući se na poglavlje 35, a koje se tiče Kosova, Đurić je rekao da su "eksplanatorni i bilateralni skrininzi završeni."
 
I šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom, Tanja Miščević, osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, poručivši da ukoliko nema dijaloga, nema ni pomaka u poglavlju 35.
 
Ona je istakla da su njime obuhvaćena sva pitanja koja su u vezi sa Kosovom i Metohijom, a koja su značajna za proces pregovora Srbije sa EU. Nedostatak informacija u vezi sa Poglavljem 35, pregovarački tim pokušava da reši na proaktivan način, istakla je Miščević.
 
"Bez napretka u poglavlju 35, nema ni napretka u celom procesu pregovora", rekla je i podsetila da je do sada 14 poglavlja prošlo kroz analitički pregled i da je vlada juče usvojila pregovaračku poziciju za poglavlje 32 (kontrola javnih finansija).
 
Prema njenim rečima, radi se na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, a koja se tiču reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i osnovnih prava.
 
Odbor za KiM posetiće Kosovo i Metohiju
 
Izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju je usvojen većinom glasova članova ovog odbora. Članovi ovog odbora posetiće takođe Kosovo i Metohiju, na predlog direktor Kancelarije Marka Đurića, iako, međutim, nije precizirano i kada će do posete doći.
 
Sednici su prisustvovali načelnici Upravnih okruga sa Kosova i Metohije, dok je u ime Kancelarije visokog predstavnika EU, prisustvovao Axel Jaenicke. Sednicom je predsedavao Milovan Drecun.
 
Izveštaj o radu Kancelarije za KiM za sada nije postavljen na sajt Kancelarije za KiM, kao ni na sajt Skupštine Republike Srbije.
 
 
 
 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.