Odlazeći komandant KFOR-a i načelnik Generalštaba VS sastali se po šesti put

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i komandant KFOR-a, general-major Salvatore Farina, sastali su se danas u bazi KFOR-a „Filmski grad“, u Prištini gde su, pored opštih pitanja, razgovarali o upravljanju administrativnom linijom, mogućnošću relaksacije vazdušne zone bezbednosti i budućim pravcima saradnje između Vojske Srbije i KFOR-a, te o regionalnoj saradnji, kao okviru za unapređenje bezbednosti na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, saopštila je Vojska Srbije.
 
"Ocenjeno je da saradnja Vojske Srbije i KFOR-a ima tendenciju napretka, a dostignuti nivo saradnje odlikuje se visokim stepenom poverenja i međusobnog razumevanja," navodi se u ovom saopštenju. 
 
U međuvremenu, kosovske agencije su javile da je komandant KFOR-a Farina rekao Dikoviću da je na teritoriji Kosova „trend veoma pozitivan."
 
"To uključuje i sever, koji je područje gde KFOR nastavlja da održava svoj glavni napor sa stalnim prisustvom, u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja, prenose kosovske agencije saopštenje iz KFOR-a.
 
Komandant KFOR-a je posebno potvrdio da je situacija mirna i stabilna duž cele administrativne linije razgraničenja, koja je dugačka oko 350 kilometara.
 
Saopšteno je i da nema novijih izveštaja o značajnim incidenatima, događajima ili prekršajima koji bi ugrozili sigurnost i slobodu kretanja. Između članova Združene vojne komisije NATO-a i Vojske Srbije, odnosi su odlični. Sprovode se sinhronizovane, uzajamne aktivnosti na dnevnoj bazi duž Administrativne linije jednovremenim patrolama, čime se pomaže da se održi "mirna, kooperativna i pozitivna atmosfera."
 
General Farina u septembru predaje dužnost komandanta Kfora, te su se dvojica generala zahvalili jedan drugom na "profesionalnoj i korektnoj" saradnji. Oni su se do sada sastajali šest puta pri Zajedničkoj komisiji za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma. Ovu komisiju čine komisija komande KFOR-a i komisija predstavnika snaga bezbednosti Republike Srbije, a sastanci Zajedničke komisije održavaju se redovno, na različitim nivoima, od 1999. godine.
 
Posle sastanka, pripadnici Vojske Srbije i KFOR-a, odigrali su prijateljsku fudbalsku utakmicu na sportskom terenu baze „Bondstil“. Ova utakmica, koja je završena rezultatom 4:1 za Vojsku Srbije, predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje Vojske Srbije i Kfora.
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.