Ustavni sud Tačiju: Nema osnova da se pokrene slučaj o raspravi o sukobu ustavnih nadležnosti predsednika i Skupštine

Zahtev kosovskog predsednika Hašima Tačija da Ustavni sud Kosova odgovori na pitanje da li su međunarodni sporazumi koje je on potpisao ratifikovani iako ih nije slao Skupštini Kosova na ratifikaciju, za Ustavni sud Kosova je „neprihvatljiv“.

Ustavni sud Kosova je juče proglasio ovaj zahtev neprihvatljivim. Uz to, presudom suda se utvrđuje i da nije dokazano da postoji sukob između „ustavnih nadležnosti predsednika Republike Kosovo i Skupštine Republike Kosovo“.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, uputio je u septembru pismo Ustavnom sudu Kosova u kojem je tražio mišljenje o članu 18 Ustava Kosova kojim se definiše da Skupština Kosova glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume, a posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i zaduživanju u inostranstvu.

Tači je tada pitao Ustavni sud Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja za ratifikaciju u Skupštini Kosova. Kao primer tako prihvaćenog sporazuma naveo je pisanu prepisku između njega i visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, a na osnovu koje je izmenjen mandat misije EULEX i to bez ratifikacije tog dokumenta u Skupštini.

Ustavni sud Kosova ocenio je da „podnosilac zahteva nije dostavio dokaze i korisne informacije za pokretanje slučaja sukoba između ustavnih nadležnosti predsednika i Skupštine, i da on nije u dovoljnoj meri potkrepio svoj zahtev shodno kriterijumima predviđenih članom 113.3 (1) Ustava, članovima 31. i 32. Zakona i pravilom 68. Poslovnika o radu.“

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu Tačijevo pitanje Ustavnom sudu se tumačilo kao pokušaj stavljanja Skupštine Kosova van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, a zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica protiv koje su ne samo opozicione, već i stranke na vlasti.

Povezani članci:

Tači od Ustavnog suda traži pojašnjenje o ratifikaciji međunarodnih sporazuma. Haradinaj: Ne dovoditi u pitanje ovlašćenja skupštinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.