USAID: Napredovanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine će privući investitore

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Administratorka Američke agencije za razvoj (USAID) Samanta Pauer izjavila je juče u Beogradu, da će napredovanje u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine stvoriti klimu za investicije i pomoći obema privredama, ali i čitavom regionu.

„Kako normalizacija napreduje bićemo u poziciji da pomognemo obema stranama da oslobode još više svog ekonomskog potencijala. Na osnovnom nivou normalizacija će postati simbol globalnim tržištima da se sa izazovima izlazi na kraj. Olakšaće privatnom sektoru stvarajući klimu za investicije, a i čitavom regionu da postane snažan“, rekla je ona novinarima na konferenciji u Beogradu.

Pohvalila je posvećenost predsednika Srbije Aleksandra Vučića dijalogu i dodala da SAD pružaju jaku podršku.

Istakla je da poslednji put kada je bila ovde, devedesetih kao novinarka, niko nije mogao da zamisli da će odnosi SAD i Srbije ovoliko napredovati.

„Tada su bile sankcije, ratovi. Bilo je nezamislivo da Vlada SAD tokom 20 godina uloži 1,2 milijarde dolara i pokuša da ojača integraciju Srbije u zapadno društvo, a najpre da pomogne izgradnju civilnog društva, nezavisnost medija“, dodala je.

Pauer kaže da joj je ovog puta glavni utisak, pored tradicionalne hrane i rakije, dinamika i živost mladih u Srbiji.

„Nismo još uvek dostigli cilj ka kom težimo, možda nismo čak ni zagrebali površinu toga koliko ovo partnerstvo može da naraste. Vidim dinamiku, živost mladih ljudi, drago mi je da čujem o investicijama SAD“, rekla je ona.

Veze SAD i Srbije su, dodala je, oduvek postojale, a za nju kao direktorku USAID-a je motiv i jačanje veza dve vlade.

„Sve što SAD rade da podrže reforme u Srbiji je rad koji pomaže Srbiji da poboljša svoj polozaj na putu kretanja ka EU, niko ne može da predvidi kada će reforme biti završene ili kada ce postati članica, ali smo uvereni da je Srbija na putu ka EU i da će naše investicije pomoći“, dodala je.

Osim što je cilj članstvo u EU, od reformi, naglasila je, srpsko društvo već sada ima dosta koristi.

Pohvalila je pomoć Srbije ukrajinskom narodu i dodala da danas putuje u Niš i na Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.