Tačijev branilac zatražio više vremena da istraži ozbiljne optužbe zaštićenog svedoka

Tači veselji krasnići i Seljimi

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, sudije su iza zatvorenih vrata saslušale iskaz četvrtog zaštićenog svedoka tužilaštva.

U neznatnom javnom delu zasedanja, Tačijev branilac Greg Kiho (Kehoe) rekao je da je svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4748, izneo „ozbiljne optužbe“.

Kiho je time obrazložio svoj zahtev za više vremena da se konsultuje s Tačijem i sprovede dodatnu istragu tokom priprema za unakrsno ispitivanje svedoka.

Ispitivanje svedoka 4748 biće nastavljeno sutra.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Proces Tačiju i saoptuženima počeo je 3. aprila uvodnim rečima tužilaca, zastupnika 140 žrtava i branilaca.

Od 11. do 20. aprila, raspravno veće saslušalo je iskaze troje svedoka.

Prvi svedok bila je žena albanske nacionalnosti, ali je njen ceo iskaz ostao nedostupan javnosti.

Na zatvorenoj sednici svedočio je i treći svedok tužilaštva.

Drugi svedok, pod šifrom 2562, potvrdio je da je vrh „OVK“ od 1997. godine, preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju, u saopštenjima koje su objavljivale novine na Kosovu i televizije u Albaniji.

Na ta saopštenja, tužioci su se, u uvodnoj reči na početku suđenja, pozivali kao na dokaz da je Glavni štab „OVK“, čiji su optuženi bili članovi, imao komandu i kontrolu nad formacijama koje su sprovodile napade.

Svedok, koji je bio zvaničnik Demokratskog saveza Kosova (LDK) u Mališevu kod Orahovca, rekao je i da vrh „OVK“ „nije priznavao (lidera te stranke) Ibrahima Rugovu“ za vođu Albanaca na Kosovu.

Pripadnike „OVK“, svedok je, kako je rekao, prvi put video na jednoj sahrani u jesen 1997. godine, na kojoj je trećeoptuženi Seljimi, pozivajući na oružani ustanak, proglasio Rugovu i LDK za „pacifiste čije je vreme prošlo u borbi za nezavisnost Kosova“.

Prema optužnici, na meti vođa „OVK“ bili su, pored ostalih „protivnika“, članovi Rugovine partije zbog zalaganja da se do nezavisnosti Kosova dođe mirnim putem.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa „OVK“ nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od OVK„.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri „OVK“: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Više o suđenju Hašimu Tačiju koje je u toku, kao i drugima koji se nalaze na optuženičkoj klupi Specijalizovanih veća Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.