UNS i NUNS osudili ubacivanje letaka ispred redakcije lista Danas: Targetiranje novinara mora da prestane

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS)  najoštrije su osudili i iskazali protest povodom ubacivanja letaka u ulaz redakcije Danas-a, a na kojima su logoi ovog lista, N1 i Nove S, uz fotografije pojedinih opozicionih lidera u Srbiji, kao i Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Na lecima je pisalo „Peta kolona“, a potpisani su kao „Konzervativni pokret Naši“, saopštili su NUNS i UNS.

NUNS upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i prtisaka, dok sa druge strane, UNS ističe da ovakva targetiranja novinara i njihovih redakcija predstavljaju uznemirenje i moraju prestati.

Iz UNS-a naglašavaju da ovo nije prvi put da su leci sa potpisom ove organizacije ubačeni u zgradu lista Danas, podsetviši da su pre četiri meseca u ovu redakciju, kao i u dvorište televizije N1, ubačeni leci sa fotografijom predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i natpisom „NATO terorista“.

NUNS podseća na slučaj kada je ovoj redakciji prećeno da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, što su osudile Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža.

Iz udruženja takođe podsećaju da je sredinom novembra prošle godine, na službenu mejl adresu glavnog i odgovrnog urednika Danas-a, Dragoljuba Petrovića, stigla poruka u kojoj se novinarima, koluministima i urednicima ovog medija preti „salvom metaka“.

Takođe, iz NUNS-a poručuju da ovo nije prvi put da ovaj „pokret“ targetira i druge medije, podsetivši da je marta ove godine na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) stigla pretnja koju je potpisao pokret, a u kojoj su to društvo i portal Autonomija, optuženi da su „strani plaćenici“, da vode „medijski rat protiv Srbije i Rusije“ i da „promovišu ukrajinski neonacizam“.

Ovo udruženje ocenjuje da su mediji „konstatno targetirani i od strane najviših funkcija vlasti“.

„U poslednje vreme svedoci smo konstantnog targetiranja medija od strane nosioca najviših funkcija vlasti, posebno od strane predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Ovakva atmosfera prema novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prenosi se i na građane, koji na društvenim mrežama takođe upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare. Jedan takav slučaj jeste i nedavno komentarisanje na tvitu novinara televizije N1 Dušana Mlađenovića koji je bio meta uznemiravanja zbog svog novinarskog posla“, poručuju iz NUNS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.