Specijalni sud: Novi izveštaj uz preporuku za odbijanje prijava 46 osoba koje tvrde da su žrtve

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Kancelarija za učešće žrtava (VPO) podnela je sedmi izveštaj sa prijavama 46 osoba koje su se prijavile kao žrtve za učešće u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih. Ova kancelarija, međutim, uz izveštaj šalje i preporuku sudiji za prethodni postupak – da im ne dodeli status žrtve.

Kancelarija za učešće žrtava podnela je još 15. februara prošle godine sudiji za prethodni postupak prvi izveštaj o prijavama žrtava za učešće u postupku, a par dana kasnije usledila je i prva odluka ovog sudije o učešću žrtava.

Potom su slati novi izveštaji ove Kancelarije, koje su pratile odluke sudije.

Sedmim izveštajem, VPO je ovog meseca preneo 46 prijava za koje je ocenio da su formalno potpune i samim tim spremne za razmatranje od strane sudije za prethodni postupak.

Većinu prijava (30) je Kancelariji u aprilu ove godine podneo advokat, a dodatnih 16, koje su povezane sa ovim početnim paketom, uručeno je u narednim mesecima.

Ova Kancelarija je podnela i 30 „strogo poverljivih“ aneksa u kojima se, između ostalog, navodi sažetak navodnih događaja i pretrpljene štete.

Precizirali su i da su među podnosiocima prijava članovi porodica direktne žrtve a koji su, osim ličnih podataka, podneli identične ili skoro identične prijave.

Podnosioci predstavki naveli su krivična dela – progon, protivpravno hapšenje/pritvaranje, okrutno postupanje, ubistvo i prisilni nestanak.

Iz kancelarije navode da kada su u pitanju konkretne okolnosti podnosilaca predstavke, da oni tvrde da su indirektne žrtve navedenih zločina počinjenih nad članovima uže porodice od strane OVK ili nepoznatih lica na teritoriji Kosova ili u periodu na koji se odnosi optužnica ili u vremenskoj nadležnosti Specijalizovanih veća.

Iz Kancelarije za učešće žrtava, međutim, ocenjuju da nijedan od zločina za koje su podnosioci prijava naveli da su žrtve nije u okviru parametara potvrđenih optužbi, kako je navedeno u izmenjenoj optužnici, odnosno da se nijedna od prijava ne može dovesti u vezu sa optužbama iz optužnice.

U delu dokumenta koji se odnosi na preporuke Kancelarija za učešće žrtava ocenjuje da podnosioci predstavke „nisu dovoljno dokazali, na prima facie osnovi, da događaji opisani u njihovim prijavama spadaju u materijalne, geografske i vremenske parametre potvrđenih optužbi, kako je opisano u Potvrđenoj izmenjenoj optužnici“.

Shodno tome, VPO preporučuje sudiji za prethodni postupak da odbije podnete prijave za učešće u postupku kao žrtve.

Suđenje Tačiju i ostalima moglo bi da započne do kraja godine, ili najkasnije početkom sledeće godine, kazala je krajem septembra u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova.

Ona je tada ujedno potvrdila da su 32 osobe dobile status žrtvi, ali i da sudija za prethodni postupak razmatra prijave za još 50 prijavljenih.

Precizirala je da se broj stranica dokaza u ovom postupku približava milionu, kao i da tužilac razmatra više od 318 svedoka.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.