Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata, strane da se pozabave time

FOTO: N1

„U pitanju su pojedine tehničke karakteristike“, ovako je portparol Evropske unije odgovorio na pitanje o zastoju u sprovođenju sporazuma o energetici na Severu, odnosno Mape puta koja je dogovorena letos.

„Kašnjenja u sprovođenju Mape puta su zbog tehničkih aspekata, za koje je EU tražila od strana da se njima pozabave bez odlaganja“, naveo je Stano u pisanom odgovoru za Albanian Post.

On ujedno poručuje da EU radi sa svim uključenim stranama s ciljem pronalaženja načina za prevazilaženje trenutnog kašnjenja u implementaciji.

Stano je kazao i da EU nudi instrukcije kako da se odgovori na otvorena pitanja.

Tvrdi da EU olakšava dijalog između strana, ali i da nije arbitar.

„Konačnu odgovornost za uspešnu primenu energetskih sporazuma i Mape puta imaju strane“, precizirao je Stano.

On je takođe naznačio da EU pažljivo prati aktivnosti obe strane u vezi sa Energetskom mapom puta u svojstvu fasilitatora i garanta sporazuma o dijalogu.

„KOST, KEDS i Elektrosever su u redovnoj komunikaciji. Oni takođe redovno izveštavaju EU i SAD“, dodao je on, prenosi Albanian Post.

Samo jedan dan pre nego što je Stano pozvao strane da se pozabave Mapom puta, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi), saopštio je da se Priština žalila Evropskoj uniji (EU) zbog „neuspeha po pitanju sporazuma o Elektroseveru“.

On je kazao i da Elektrosever nije ispoštovao rokove predviđene Mapom puta, te da su moguće posledice po licencu.

U međuvremenu je RTK preneo navode Imera Fejzulahua, predsednika odbora Regulatorne kancelarije za energetiku koji je kazao da nakon licenciranje Elektrosever nije ispunio „nijednu tačku vodiča“ koja bi trebalo da se primeni u roku od sto dana, te da su o tome obavešteni posrednici.

„Osim prve tačke koja se tiče izdavanja licence za snabdevanje u okviru vodiča, nijedna druga tačka do sada nije završena“, rekao je Fejzulahu, uz naznaku da je prema sporazumu o Mapi puta na Upravnom odboru RKE da u roku od 15 dana ispita licencu za operatera „Elektorsever”.

„Nakon konsultacija sa drugim stranama, ukoliko kriterijumi pomenuti u uputstvima nisu ispunjeni, RKE će povući licencu, to se pominje u smernicama i takođe je u okviru odluke RKE o davanju licence za ‘Elektrosever’“, dodao je Fejzulahu, a preneo RTK2.

Beograd se do sada nije zvanično oglašavao o najnovijim optužbama iz Prištine na račun (ne)poštovanja obaveza iz Mape puta o energetici.

Međutim, u Izveštaju Vlade Srbije o dijalogu sa Prištinom od 15. juna 2021. do 1. septembra ove godine detaljno je iznet proces primene ove Mape puta sa stanovišta Beograda.

U ovom dokumentu je potvrđeno da je licenca Elektroseveru dostavljena šest dana nakon usvajanja Mape puta o energetici.

Navodi se da je Beograd potpuno posvećen ispunjenju odredaba Mape puta, ali i da za nastavak primene ovog dogovora zapravo srpska strana čeka da joj KEDS dostavi Nacrt Komercijalnog ugovora o poslovnoj saradnji, te da je na to više puta ukazivano svim akterima implementacije Mape puta.

„Svi preostali koraci potom bi se odvijali znatno brže, jer kompanija ‘Elektrosever’ više ne bi imala ograničenja u smislu pravnih i operativnih kapaciteta da na tržištu nesmetano zaključuje ugovore sa potrošačima i posluje kao bilo koja druga kompanija“, navedeno je u izveštaju koji važi za period do 1. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.