Upravljački tim za ZSO dobio sugestije od pravnih stručnjaka srpskih samouprava na KiM-u

Upravljacki tim za izradu nacrta statuta ZSO
Upravljacki tim za izradu nacrta statuta ZSO

Broji  se sitno do 4. avgusta, kada ističe novi ultimatum da Priština započne sa konkretnim formiranjem Zajednice srpskih opština, odnosno Asocijacije, kako to Priština naziva. Nisu poznati detalji za javnost neuobičajenog kratkog jučerašnjeg sastanka Vučića i Tačija u Briselu, ali jeste više spekulacija, uključujući i tu da bi se baš 4. avgusta dvojica predsednika, od kojih se sve nestrpljivije očekuje konkretan pomak, opet trebalo da sastanu.

U međuvremenu Upravljački tim za izradu nacrta statuta redovno šalje fotografije sa sastanaka sa predstavnicima vlasti, stručnjacima i rukovodiocima institucija u srpskim sredinama, uz poruke šta će sve biti u budućnosti važno za ZSO sa jedne strane, ali i u čemu će se ogledati nadležnosti ZSO za srpsku zajednicu.

Posle nedavnog sastanka sa rukovodiocima sportskih sektora, danas vest stiže sa sastanka sa „pravnim ekspertima iz lokalnih samouprava opština sa srpskom većinom“.

Sagovornicima su predočeni pojedini principi i elementi nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

„U razgovoru su od pravnih stručnjaka dobijene i određene sugestije u vezi sa budućom strukturom i nadležnostima Zajednica srpskih opština, kao i mišljenja o potrebama prilagođavanja pravnog okvira kako bi ona mogla da funkcioniše u punom kapacitetu i u skladu sa dostignućima briselskog dijaloga,“ navodi se u saopštenju.

„Upravljački tim zahvalio je lokalnim samoupravama opština sa srpskom većinom na interesovanju i predusretljivosti u procesu izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština i izrazio spremnost da i u nastavku rada ostane u redovnoj komunikaciji sa predstavnicima srpskih lokalnih vlasti,“ dodaje se takođe.

Prvih šest od 15 tačaka Prvog okvirnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poznatog kao Briselski sporazum, odnosi se na osnivanje Zajednice srpskih opština, a poseban sporazum postigli su 25. avgusta 2015, u Briselu tadašnji premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

„Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. Mislim da mnogo možemo da uradimo ako budemo pametni i odgovorni,“ rekao je tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.