Upravljački tim: Nacrt statuta ZSO u završnoj fazi

Upravljački tim i šef misije OEBS Jan Bratu
Upravljački tim i šef misije OEBS Jan Bratu

Rad na tekstu nacrta Statuta Zajednice srpskih opština je u završnoj fazi i biće okončan u roku koji je dala Evropska unija – do 4. avgusta. Upravlјački tim spreman je da nakon ovog datuma, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou – saopštio je danas Upravljački tim za izradu statuta ZSO, nakon sastanka sa predstavnicima OEBS-a.

Tri dana pred istek roka iz ovog tima izneli su i nove detalje u vezi sa svojim dosadašnjim radom.

Naveli su da se nisu nijednom sastali u Briselu sa odborima za implementaciju kojima bi predstavili rad na tekstu i dobili eventualne sugestije.

Ističu, sa druge strane, da su se u svom radu „striktno“ pridržavali odredbi Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Plana implementacije Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokruga rada Upravlјačkog tima, Opštih principa o uspostavlјanju Zajednice srpskih opština i Evropske povelјe o lokalnoj samoupravi.

„Upravlјački tim će, u skladu sa mandatom i sugestijama svih do sada angažovanih u ovom procesu, nastaviti da radi na nacrtu statuta, iako je on skoro završen, u cilјu njegovog dodatnog unapređenja, sve do njegovog predstavlјanja u Briselu,“ zaključili su.

Ipak, nisu saopšteni bilo kakvi drugi detalji o samom Statutu buduće Zajednice.

A pred isticanje roka oglasili su se i Beograd i Priština i Evropska unija.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, istakao je juče da 4. avgust nije krajnji rok za izradu Nacrta statuta ZSO, već da će tada, ili 5. avgusta da budu predstavljeni prvi rezultati Upravljačkog tima.

„Nakon što bude predstavljen javnosti, vlada i svi ostali će dati svoje primedbe i sugestije, jer na kraju moramo biti sigurni da je sve u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kako je i dogovoreno,“ kazao je.

Iz EU su naveli da je „Kosovo dalo mandat Upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice, odnosno Asocijacije“:

„Taj rad je u toku i zahtevaće vreme.“

Ovo su beogradski mediji ocenili kao davanje „produžetaka“ zvaničnoj Prištini.

Mnogo pesimističnije su, međutim, najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji tvrdi da ZSO-a neće biti:

„Nisam ja vidovit, nego znam njih. Znam te ljude, sa njima sam sedeo sto puta – s tim Albancima i sa ovim iz Evrope. Znam ih ja, nema ništa od tog posla, neće oni to. Oni misle da nam to prodaju kao konačno rešenje, imaju oni svoje agenture i u Beogradu, koje to treba da nam prodaju kao konačno rešenje, da budemo srećni što ćemo da dobijemo ZSO i da kažemo eto to je konačno rešenje, e ne može. Nema ništa od tog posla.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.